От счупена бедрена кост до пета олимпиада: Пътят на Ивет Лалова към Олимпийските игри в Токио


От счупена бедрена кост до пета олимпиада: Пътят на Ивет Лалова към Олимпийските игри в Токио
Снимка: колаж на SportLive

35213 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак  се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ИВЕТ ЛАЛОВА - ЛЕКА АТЛЕТИКА

Гордост и вдъхновение - първите две думи, които изникват в съзнанието на всеки българин, когато чуе името на Ивет Лалова. Гордост - защото е най-бързата бяла жена на планетата. Вдъхновение - заради всички трудности и изпитания, през които е преминала Ивет в кариерата си, за да бъде това, което е днес. Един изключителен спортист, който ще прославя България на пета поредна олимпиада!

Историята на Ивет 

Родена в семейство на спортисти, Ивет бързо се ориентира към леката атлетика. Баща ѝ - Мирослав Лалов, е успешен български спринтьор с резултати от 10,4 сек. на 100 метра и 21,9 сек. на 200 метра. Това обуславя пътя на Ивет, който я отвежда към елита на женския спринт. Още като девойка Лалова загатва за потенциала си. През 2003-а тя става европейска шампионка до 19 години и на 100, и на 200 метра.

Година по-късно Ивет прави и най-бързото си бягане. На едва 20-годишна възраст Лалова спира хронометрите на 100-метровата дистанция на 10,77 секунди - време, с което дава заявка за олимпийски медал. На Игрите в Атина през лятото на 2004 година Лалова остава четвърта на 100 метра и пета на 200 метра, но нейното име вече е разпознаваемо и всички говорят за неоспоримия ѝ талант.

През 2005-а обаче обещаващата кариера на Лалова е напът да се изпари след нелеп сблъсък с друг лекоатлет по време на загрявка. Ивет прави всичко възможно да предотврати инцидента, но бедрената ѝ кост, която би трябвало да издържи няколкостотин тона, поддава и се чупи на две. Следва операция още същата вечер и поставяне на пирон в бедрото на най-бързата българка, а докторите не дават големи надежди за спортната кариера на Лалова.

Напук на науката и медицината, Ивет прави чудото и се завръща на пистата жадна за успехите, които ѝ принадлежат. Тя си печели място на следващите две Олимпиади - в Пекин и в Лондон, където все повече се доближава до нивото си отпреди тежката контузия. През 2013-а идва много значим успех - Ивет става първата българка, която печели състезание от най-престижната верига в спорта - Диамантената лига.

На Игрите в Рио през 2016 година Ивет доказва на себе си и на света, че все още е сред най-бързите жени на планетата. Тя влиза във финала на 200 метра, където бяга рамо до рамо с някои от най-добрите спринтьорки в историята на спорта. Лалова преоткрива за себе си, че 200 метра е коронната ѝ дисциплина. Тя признава, че е загубила години, за да разбере, че е родена за по-дългия спринт.

Пътят към Токио 2020 

И сега, на 37-годишна възраст, Лалова е устремена към впечатляващата пета Олимпиада - тази в Токио. Там българката ще се състезава в дисциплината, за която се готви усилено в последните години - 200 метра. Лалова си осигури билет за Токио, след като през 2019 година спечели състезание в Япония на 200 метра за време 22.55 сек. Нейното най-добро време в дисциплината е 22.32 секунди от 2015 година. Тя се отказа от квотата си на 100 метра, за да се фокусира изцяло върху дългия спринт.

Конкуренцията на Ивет Лалова и очакванията към нея

Конкуренцията на 200 метра при жените е убийствена. Там са състезателки като Дина Ашър-Смит с личен резултат 21.88 сек., Шоне Милър с личен резултат 21.74 сек., Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която на 34 години се намира в уникална форма, като в края на юни записа време 21.79 секунди. 24-годишната Габриел Томас пък записа резултат от 21.61 сек., който я превърна във втората най-бърза жена на 200 метра за всички времена.

Още куп състезателки са готови да бягат около 22-те секунди - време, което изглежда непосилно за Лалова на този етап в кариерата ѝ. Ивет със сигурност ще се стреми към класиране за финалните 8 в бягането на 200 метра, но предвид жестоката конкуренция ще бъде много трудно постижимо. Като участник на пета (и вероятно последна) олимпиада най-важното за Ивет е да остане удовлетворена от представянето си, за да ни подари една последна "олимпийска" усмивка!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички