От леката атлетика до кану-каяка: Пътят на Станилия Стаменова до Олимпийските игри в Токио


От леката атлетика до кану-каяка: Пътят на Станилия Стаменова до Олимпийските игри в Токио
Снимка: Kostadin Andonov

6640 0

Олимпийските игри в Токио 2020 вече са в разгара си! Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. На XXXII летни олимпийски игри България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

СТАНИЛИЯ СТАМЕНОВА - КАНУ-КАЯК

Тя се е занимавала 11 години с лека атлетика. На 22 години преоткрива истинския си талант и голямата си страст - кану-каякът. Днес е една от най-добрите състезателки по кану-каяк в световен мащаб. Нейното име е Станилия Стаменова, а след броени дни тя ще защитава честта на България на Олимпийските игри в Токио.

Историята на Станилия

Станилия признава, че е чакала 22 години, за да се състезава на най-големия спортен форум. През всичките тези 22 години тя е положила неимоверни усилия в тренировки - от леката атлетика до кану-каяка. Кариерата ѝ в кану-каяка започва през 2010 година, като е забелязана по време на обучението си в Националната спортна академия.

Трудът дава резултати през годините и Стаменова става световна шампионка в кану-каяка. Световната титла идва през 2015 година в Милано. През същата година тя печели и европейската титла, която ѝ се явява трета в кариерата след европейските злата през 2012 и 2014 година. В кариерата си има още два сребърни медала на световни първенства и две сребра на европейски първенства.

Пътят до Токио и очакванията към Стаменова

Токио 2020 е първа олимпиада за Стаменова. Там тя ще се състезава в коронната си дисциплина - 200 метра индивидуално кану. Станилия се класира за Игрите в Токио в края на април, когато Международната федерация реши да няма квалификация, а да вземе предвид резултатите от Световното първенство през 2019-а.

Представянето на Стаменова на Световното преди 2 години ѝ осигури билет за Токио. Там тя завърши на девето място. През 2020-а нямаше състезания и е трудно да се прецени кой в каква форма влиза в Токио. Самата Стаменова признава, че конкуренцията е огромна, но не може да даде реални очаквания за призови класирания заради странните времена, в които живеем.

От последния медал на Стаменова на голям форум са изминали 5 години (сребро на Европейското първенство в Москва). Оттогава насам българката се задържа в елита на женския кану-каяк, но е извън битката за медалите. Предвид липсата на състезания в кану-каяка не може да се направи адекватна съпоставка във формата на отделните кануистки. Със статут на световна шампионка Стаменова не бива да бъде отписвана, а защо да не завоюва и олимпийски медал за България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички