Олимпийските игри в Токио бяха закрити с трогателна церемония


Олимпийските игри в Токио бяха закрити с трогателна церемония
Снимка: Getty Images

5927 0

Колкото и да е трудно за вярване, Олимпийските игри в Токио приключиха. Сякаш неусетно изминаха тези 17 дни, изпълнени и дори препълнени със спортни събития и донесли ни толкова емоции. Остава ни да очакваме с нетърпение следващата надпревара в Париж през 2024 година.

Закриването на Игрите бе посрещнато от тъмен по трибуните стадион, с приглушена светлина в центъра, която подсилваше цветовете. Парадът на нациите този път започна малко след началото на церемонията и спортистите излизаха заедно. Българското знаме отново се появи по-късно, вероятно заради японската азбука. 

Закриването на Игрите бе посрещнато от тъмен по трибуните стадион, с приглушена светлина в центъра, която подсилваше цветовете на терена. Парадът на нациите този път започна малко след началото на церемонията и спортистите излизаха заедно. Българското знаме отново се появи по-късно, вероятно заради японската азбука. Последва влизането на всички спортисти, останали в Токио до последния ден на надпреварата. Те "нахлуха" на кръга от 4-те входа на съоръжението. 

Половин час след началото на церемонията камерите на Олимпийския стадион показаха българските участнички в нея. Това бяха нашите "златни" момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. Те все още не бяха успели да изтласкат от очите си невероятната радост от своя безапелационен триумф и вярваме, че дълго ще бъде така. 

Когато всички спортисти бяха на терена, програмата продължи със светлинно шоу - разноцветни светлини се разляха като вълни в кръга и след като приеха различни форми, се оформиха в символа на олимпийските игри. Тези цветни вълни олицетворяват многообразието на цветовете на различните флагове, които участниците изнесоха на стадиона. 

Нататък закриването на Игрите продължи в жизнерадостен тон - с песни, танци, весело настроение и пъстрота - в дрехите и светлините. Японска група изсвири "Одата на радостта". Всичко това по някакъв начин символизира пробуждането на света след ковид пандемията. 

В Токио дойде време за почит към атлетите. Около час след старта на церемонията бе издигнато знамето на Гърция - родината на олимпийските игри, и прозвуча нейният химн. Последва награждаване на победителите в маратона - жени и мъже. Те бяха наградени от президента на МОК Томас Бах и имаха специлната привилегия това да се случи пред всички останали спортисти и пред целия свят.

Награждаването на маратонци в деня на закриването е първо по рода си в историята на олимпийските игри. Три от шестте медала (злато и сребро при жените и злато при мъжете) станаха притежание на Кения. Следващият сегмент бе именуван "Памет" и представи чрез танци и видеа част от традициите и културата на Япония. И в това представяне имаше феерия от цветове, ефектно въздействащи на сетивата. 

Час и половина след началото на церемонията олимпийското знаме беше свалено и предадено на шефа на МОК Томас Бах. След изпълнение на френския химн от симфоничен оркестър, знамето на Париж, който ще приеме Игрите през 2024 година, беше издигнато тържествено. 

Президентът на организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото и президентът на МОК Томас Бах произнесоха своите благодарствени речи, насочени към олимпийците и спортния свят. Бах коментира, че атлетите са вдъхновили със своя пример за солидарност и мир, като Игрите са станали пример за обединяващата сила на спорта.

В края на речта си Бах обяви официално XXXII Олимпийски игри за приключили и отправи апел да отправим поглед към Игрите в Париж. 

Последва песен, посветена на угасването на жертвеника, където гореше олимпийският огън. Сцената беше обагрена в синьо, а чашата с олимпийския огън постепенно се затвори, за да сложи символично края на Токио 2020.

В самия край домакините изписаха думата "arigato" (благодаря). 

ПРЕДИ ЦЕРЕМОНИЯТА:

Самото провеждане на Игрите обаче е успех само по себе си. След като това трябваше да се случи още преди година, но пандемията от коронавирус бе толкова сериозна и силна, че отмени най-престижния и дългоочакван спортен форум на планетата. Този път обаче нямаше какво да го спре.

А точните мерки от страна на домакините от Япония спомогнаха за сравнително нормалното провеждане. Разбира се, всички ние се надяваме това да е първият и последен път, в който олимпийски игри се играят без привърженици.

Равносметката за България е добра след Токио 2020 - 3 златни медала, 1 сребърен и 2 бронзови. Още повече, че това са първи олимпийски титли за страната ни чак от Игрите през 2008 година в Пекин. Така започва и търпеливото изчакване за следващите игри - тези в Париж, които трябва да се проведат през 2024 година.

А най-естественият край е ясен и ще дойде в 14:00 часа българско време. Следете официалната церемония по закриването на Олимпийските игри в Токио 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички