Невероятна Ивет Горанова си гарантира исторически медал на Олимпийските игри в Токио!


Невероятна Ивет Горанова си гарантира исторически медал на Олимпийските игри в Токио!
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

17626 0

Каратистката Ивет Горанова пренаписа историята на българското карате, след като гарантира първи олимпийски медал за България на Олимпийските игри в Токио! В категория до 55 килограма българката направи истински фурор, печелейки и трите си срещи в груповата фаза.

Горанова последователно победи представителката на Китайско Тайпе Тзуюн Уен, опитната Серап Арапоглу от Турция и Сара Бахманяр от Иран. И в трите срещи Ивет беше изключително убедителна и не остави шансове на конкуренцията, за да се класира за 1/2-финалите, с което има гарантиран бронз.

Полуфиналът на Ивет Горанова е днес, след 14:20 часа, като ще можете да го проследите в Токио 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg!

ПЪРВА СРЕЩА 

В първите секунди двете каратистки започнаха пасивно и опознавателно. Ивет Горанова изчакваше точния момент, за да атакува своята съперничка, която обаче се защитаваше отлично. Предпазливата и търпеливата игра на двете каратистки продължи до заключителната последна минута, когато Ивет успя да поведе с 1 точка.

Десет секунди по-късно Горанова успя да вкара крак в тялото на Тзуюн Уен и си спечели нови две точки. 28 секунди преди края Горанова направи още едно точно попадение, но излезе извън очертанията и получи наказание. Това сякаш разконцентрира Ивет, която инкасира удар и позволи на Тзуюн Уен да стопи изоставането на 3:2 точки.

В последните секунди състезателката на Китайско Тайпе хвърли всичко в атака, но Горанова успя да се защити много добре. В последния миг Горанова дори успя да контраатакува и да спечели още две точки за краен резултат 5:2.

ВТОРА СРЕЩА

Във втората си среща Горанова се изправи срещу Серап Арапоглу от Турция, която е най-титулуваната състезателка в света. Младата Ивет стартира плахо срещу опитната Арапоглу, като не поемаше излишни рискове. Около 2:10 мин. Арапоглу опита удар към главата на Горанова за 3 точки, но българката успя да се защити.

На 1:33 мин. туркинята направи "юко" и взе точка. Девет секунди по-късно обаче Горанова отвърна с "ипон", поваляйки съперничката си и довършвайки я с удар, за което получи три точки и поведе с 3:1. При 1:12 мин. българският щаб поиска видео ревю, след което съдиите отсъдиха "вадзари" и още 2 точки за Горанова - 5:1!

В следващите секунди туркинята нямаше друг избор, освен да се хвърли в атака. Горанова обаче показа отлична защита, но получи и второ наказание в срещата за задържане. При 15 оставащи секунди Серап Арапоглу опита атака, а турският щаб поиска преглед на ситуацията за "ипон", но съдиите не уважиха иска. Ивет Горанова печели с 5:1 и е на полуфинал!

ТРЕТА СРЕЩА

В третата и последна среща от груповата фаза съперничка на Ивет е Сара Бахманяр от Иран, която е с победа и загуба след първите си два мача. В първата минута от срещата Ивет отново започна предпазливо, без да поема излишни рискове. На 1:53 мин. Ивет успя да пласира "юко" и да вземе точка аванс - 1:0!

На 1:31 мин. от срещата Горанова записа още една точка с "юко". 54 секунди преди края иранката също записа точка от "юко" и намали изоставането си на 2:1. Последва нова точка за Бахманяр за 2:2, но след това Ивет записа "юко" и "вазари" за успех с 5:2 точки!

ПРЕДИ СРЕЩИТЕ

Българката се намира в поток А, заедно с Уен, Арапоглу и Бахманяр. За да се класира за полуфиналите, които започват в 14:22 ч., българката трябва да завърши на едно от първите две места в потока.

Тзуюн Уен е шампионка от Азиатските игри в Индонезия през 2018 г., тя има и две трети мяста на световни първенства - през 2016 г. в Линц и 2018 г. в Мадрид. Освен това е двукратна шампионка на Азия през 2017 и 2018 г.

Сара Бахнамяр също има полуфинал на световното първенство в Мадрид през 2018 г., а на шампионата на Азия в Кан Тхо отпадна в 1/4-финалите. Серап Арапоглу се специализира на категория до 50 кг, където има световна титла през 2014 г., а при 55 килограмовите има седмо място на световното първенство в Белград през 2010 г.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички