Министър Кузманов: Успехите в Токио се дължат само на състезателите


Министър Кузманов: Успехите в Токио се дължат само на състезателите
Снимка: GettyImages

2120 0

Успехите на Олимпийските игри в Токио се дължат единствено на състезателите, техните треньори и отчасти на федерациите. Работата на спортния министър е да помага на спорта, но отговорността е негова, само когато има провал.

Това заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов в предаването "Денят започва" по БНТ относно постиженията на българските олимпийци, които извоюваха 6 медала на най-големия спортен форум в японската столица - титли за Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и ансамбъла по художествена гимнастика, сребро на Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и бронзови отличия за Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

"Не ме изненада духът на нашите състезатели. Отидохме с малка група спортисти, които са бойци. Доказаха се и накараха България да се гордее с тях. Това е най-успешното ни представяне от Игрите в Сидни", заяви министър Кузманов и добави, че е смятал, че ще заложим на опитните олимпийци, но е останал впечатлен и от представянето на младите ни атлети.

Спортният министър подчерта, че Олимпийските игри в Токио са били не само физическо, но и психологическо изпитание. "В Токио пролича характерът на спортистите. Мерките бяха драконовски, а гледката с празните трибуни беше потискаща и зловеща. Имах щастието да бъда 2 дни там по покана на министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Коичи Хагиуда. Посетих няколко състезания, сред които и финала на 10 м въздушен пистолет, когато Антоанета Костадинова завоюва сребърното отличие, и духа у състезателите и треньорите го имаше", заяви министър Кузманов.

Той допълни, че представянето на българските състезатели в Токио е доказало, че не всичко е пари в спорта. "Сега трябва да направим всичко възможно да използваме вълната от успехите на нашите спортисти, за да може децата да последват техния пример и да се запалят към спорта, а не да стоят вкъщи пред компютрите и телевизорите", каза още Андрей Кузманов.

"Не трябва да се пренебрегва трудът на тези хора. Навремето те обиколяха училищата и търсеха таланти в различните спортове. Сега това нещо липсва. Надявам се, че този план ще успее да се реализира и нещата ще се променят", заяви Кузманов и подчерта, че часовете по физическо възпитание трябва да се използват пълноценно.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички