Колко струва всеки български медал от Игрите в Токио?


Колко струва всеки български медал от Игрите в Токио?
Снимка: Getty Images

15456 0

България е една от страните, които с достойна финансова премия се отблагодаряват на своите олимпийски медалисти. Такава е ситуацията от 2019 година насам, когато бе приета нова наредба. Според нея всеки олимпийски златен медалист получава от държавата 250 000 лева. Толкова се очаква да е премията на каратистката Ивет Горанова, на боксьорката Стойка Кръстева и на момичетата от ансамбъла ни по художествена гимнастика, които станаха първи на Игрите в Токио.

По 200 000 лева България отделя, за да поощри сребърните си медалисти на олимпийски игри. Такава сума ще получи Антоанета Костадинова, която остана единственият ни спортист в Токио 2020, завършил на второ място.

За бронзов медал, спечелен на най-големия спортен форум в света, страната ни отделя 150 000 лева. Толкова ще получат състезателките по борба Тайбе Юсеин (до 62 кг.) и Евелина Николова (до 57 кг.). България поощрява с премия и спортистите ни, стигнали поне до осмото място в своята дисциплинина. Това в Токио успя да постигне плувецът Йосиф Миладинов. Държавата отделя средства и за медалистите си на Параолимпийските игри.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ТОВА КОЙ КАК ПРЕМИРА ОЛИМПИЙСКИТЕ СИ МЕДАЛИСТИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За сравнение, държави от топ 3 по медали в Токио изплащат по-оскъдни средства на своите медалисти от олимпийски игри. САЩ, например, брои 37 500 долара за златен медал, а Япония - 40 000 евро. А кой наш олимпиец прогнозира точно златните медали на България четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички