Габриела Петрова атакува Олимпийските игри с лъвски скок


Габриела Петрова атакува Олимпийските игри с лъвски скок
Снимка: Ilian Telkedzhiev / LAP.bg

5248 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак се състоят - от 23 юли до 8 август. България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА - ТРОЕН СРОК

Габриела Петрова е единствената представителка на България в тройния скок на Олимпийските игри в Токио. Във визитката си родената в Хасково атлетка има европейска титла до 23 г. на шампионата в Тампере през 2013 г., а две години по-късно взе сребърен медал на европейското първенство в Зала в Прага. Същата година заради постижението си беше избрана за спортист на годината.

Габи се представи страхотно и на световното първенство в Пекин през 2015 г., като се класира на четъврто място с резултат 14,66 метра, което е и личният ѝ рекорд. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро тя отпадна в квалификациите и остана едва на 22-ро място, като в Токио ще се бори за много по-добро класиране.

Пътят към Токио

На Европейското отборно първенство в Стара Загора Петрова покри норматива за Олимпийските игри в Токио, като скори 14,42 м. - най-добро постижение от 2015 г. насам. Така тя стана третата лекоатлетка с покрит норматив след Ивет Лалова и Мирела Демирева.

Конкуренцията

Ветеранката Катерин Ибаргуен е попреминала зенита си, но 37-годишната колумбийка ще даде всичко от себе си на може би последното си участие на Олимпийски игри и да защити златния медал от Рио. Двукратна световна шампионка и многократна златна медалистка от първенствата на Южна Америка, Ибаргуен ще бъде и знаменосец на своята страна.

Венецуелската представителка Юлимар Рохас се намира в потресаваща форма, като през май изравни личния си рекорд в зала, като скочи 15.43 метра, което е и световен рекорд на закрито. Тя е лидерка в световната ранглиста, а в Рио де Жанейро взе сребърния медал в тази дисциплина.

Друга ветеранка, Олга Рипакова, също по всяка вероятност ще има своеобразен бенефис на Игрите в Токио. 36-годишната казахстанка спечели златото в Лондон, а в Рио де Жанейро остана на трето място. Най-добрият ѝ резултат за сезона е едва 13.58 метра, но въпреки това опитната казахстанка не е за подценяване.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички