"Фокус-мокус": Демирева ще покаже как олимпийско сребро се превръща в злато на Токио 2020


"Фокус-мокус": Демирева ще покаже как олимпийско сребро се превръща в злато на Токио 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

18597 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си! Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. На XXXII летни олимпийски игри България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА - ЛЕКА АТЛЕТИКА (ВИСОК СКОК)

Мирела Демирева е родена на 28 септември 1989 година в град София. Семейството ѝ е пълно с лекоатлети. Нейният баща е европейски шампион за юноши на 400 метра бягане с препятствия (от 1981 година), майка ѝ Валя е в българските щафета 4 х 100, която се класира на 4-то място на Световното първенство през 1987 година в Рим, както и на 5-а позиция на Олимпийските игри в Сеул през 1988 година.

Първият наставник на Демирева е Антон Бонов още в ранните години на спортистката, а след това треньори са и Румяна Ценова и Любомир Запрянов. От 2004 година се готви с треньорката в скок на височина Лиляна Видева. Още в началото на кариерата ѝ (2009 година) трябва да се справя с травми, след като стара контузия води до счупване на парченца от едната става. След хирургическа интервенция и тежко възстановяване, което продължава година и половина.

Най-силната година в кариерата на Демирева е 2016-а. Тогава печели среброто на Олимпийските игри в Токио, като скача 197 сантиметра. Единствено рускинята Мария Ласицкине тогава записва по-добър резултат. Освен това през същата година става втора и на Европейското първенство в Амстердам, записвайки резултат от 196 сантиметра.

Две години по-късно повтаря постижението си на континенталната надпревара в Берлин, като този път скача 2 метра - с 4 сантиметра повече от показателите, дали ѝ среброто през 2016-а. Като юноша също има някои впечатляващи резултати, а най-престижните от тях са 3-ата позиция на Европейското първенство за юноши в Хенгело (2007 година), когато скача 182 сантиметра, както и 2-рото място на Световното първенство за юноши в Бидгошч година по-късно, когато скача 186 сантиметра.

Демирева се класира за Олимпийските игри в Токио, след като покри норматива от 196 сантиметра още през юли месец 2019-а година. Тогава тя скача 197 сантиметра на Диамантената лига в Лозана и заема третото място.

31-годишната българка със сигурност ще се цели в призовите места, като през годините на няколко пъти заяви, че ще гони златото в Токио. Пожелаваме ѝ да превърне среброто от 2016-а в злато през 2021-ва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички