Брилянтен! Йосиф Миладинов с исторически ФИНАЛ в плуването на олимпийски игри


Брилянтен! Йосиф Миладинов с исторически ФИНАЛ в плуването на олимпийски игри
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

15140 0

Българският плувец Йосиф Миладинов направи немислимото и се превърна в първия представител на мъжете на България, който се класира за финал в плуването в басейн на олимпийски игри! 18-годишният младок шокира всички с прекрасно плуване на 100 метра делфин и в сериите, и в полуфиналите, и за пръв път роден представител ще плува във финал в басейн. 

Българинът направи много силно състезание, и то при условие, че изостана в началото. Той записа по-слаби първи 50 метра, но след обръщането беше феноменален. Миладинов навакса пасива си от няколко стотни спрямо първите 4-ма при обръщането, а дори се добра до 2-о място в своята серия с време 51.06. 

Това му отреди и 4-а позиция в крайното класиране след полуфиналите и това официално го прати на първия финал за България при мъжете. Досега върховото постижение беше от Игрите през 1988 година, когато Георги Михалев се класира на 9-о място. 

Това е първи финал изцяло за плуването ни, след като през 1988 година Таня Богомилова печели злато, а среброто остава за друга българка - Антоанета Френкева (100 метра бруст). Двете правят и финал на 200 метра бруст, като Френкева взема бронз, а Богомилова остава 4-а. 

СЛЕДЕТЕ  Токио 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg!

ПОЛУФИНАЛЪТ НА МИЛАДИНОВ

Младокът от Пловдив стартира в 3-и коридор, но не успя да набере добре скорост и изостана леко след първите 50 метра. Подобно на времето си в сериите, той записа по-бързи 50 метра и в последните 10 метра успя да изпревари двама плувци и се класира на второ място в полуфинала и се класира за финала! 

Той записа 51.06, с което изпревари Андрей Минаков и Матю Темпъл, с което подобри времето си от сериите, което беше 51.28. В другия полуфинал само двама изпревариха времето на родния представител и така той се класира на 4-о място и се класира за финала! 

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО:

Йосиф Миладинов си спечели място на 1/2-финалите на 100 метра бътерфлай, след като направи чудесно плуване, за да спечели серията си с време 51.28 секунди - шесто най-добро време от всички серии. Българинът изпревари и идола си Чад ле Кло, който плува в съседен коридор в неговата серия.

Въпреки това Миладинов остана на 35 стотни от националния си рекорд и определено има потенциал за още по-добър резултат на полуфиналите. Йосиф е в първата полуфинална серия, която ще се проведе в 10:30 часа местно време (4:30 часа българско време). С най-силно време в серията му е унгарецът Крищоф Милак, който записа 50.62 секунди в сериите.

Миладинов ще плува в трети коридор, точно до Милак, който се намира в четвърти коридор. Това е добре дошло за българина, който ще може да се възползва от скоростта на унгареца, за да направи силно плуване и да се доближи около националния си рекорд, а защо не и да го подобри. Време около 51 секунди вероятно ще стигне на Миладинов за място сред най-бързите 8 на планетата.

Самият Миладинов заяви след сериите, че се надява на финал и има усещането, че ще се случи (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички