Швейцария


Швейцария
Снимка: Sportlive.bg

981 0

Швейцария – с трудна, но не непостижима задача на Евро 2016

След колебливото си начало в група Е довело до две загуби, отбора се превърна в подгласник на Англия. Първо загубиха от  „Трите лъва“  като домакин, а след това и от Словения. След тези две загуби те се оттърсиха и постигнаха пет поредни победи, преди да загубят отново от отбора на Рой  Ходжсън на Уембли. Победата със 7-0 над Сан Марино гарантира класирането за Евро 2016. Техните 24 гола бяха отбелязани от 14 футболисти.

Швейцария дебютира на Европейските финали през 1996г., като вгорчава откриващия мач на домакините от Англия с равенство 1:1. Те завършват на последно място в групата, след загуби от Шотландия и Холандия. През 2004 г., Англия с Уейн Рууни, който по това време е в най-добрата си форма ги побеждава с 3:0 и те завършват отново на последното място. Четири години по-късно, Швейцария като съ-домакин на Евро 2008, постига първата си победа в турнира – побеждават Португалия с 2:0, това обаче не е достатъчно и те остават последни за трети път.

Владимир Петкович стана треньор на Швейцария след Световното първенство през 2014г., малко, след като беше уволнен от Лацио. Босненският хърватин спечели Купата на Италия  в първия си сезон на Олимпико, като преди това е водил шест швейцарски отбора и един турски.

Преди да поеме Йънг Бойс през 2008, Петкович съчетава кариерата си с благотворителна дейност в Локарно, като това кара собственика на Лацио да го наеме въпреки, че е сравнително неуспешен и непознат треньор. Сега наставникът трябва да измисли как ще „излезе” от групата на домакините, където са и Румъния и Албания.

Халфът на Стоук Сити Джердан Шакири има повече прякори от всички други футболисти, които имат неговите умения. Той не е бърз, но се отличава с отличен контрол, прекрасна техника и топовни шутове.

Той е постоянно критикуван за трътлестата си физика, но това му помага до известна степен, защото го прави труден за събаряне, въпреки че той изглежда много малък. В най-добрата си светлина – като Меси – отдясно, от където може да пробие навътре към вратата, за да използва силния си ляв крак.

Определяният като  изгряваща звезда в тима Брийл Емболо е роден в Камерун, става швейцарски гражданин през декември 2014г на 17 години, след като се мести още като дете в Базел. Нападателят направи международния си дебют през март миналата година, като дори отбеляза гол срещу Сан Марино. Той е бърз, атлетичен и мощен с топка в крака. Това привлича интереса на отбори като Манчестър Юнайтед, Барселона, Ювентус, Арсенал и други грандове от Европа. Като изненада в състава е липсата на на бившия капитан на тима Гьокхан Инлер. 31-годишният халф бе резерва за Лестър през сезона, което вероятно е провокирало действията на Петкович.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички