Полша постигна минимална победа над Украйна, взе второто място в групата


Полша постигна минимална победа над Украйна, взе второто място в групата
Снимка: Getty Images/Gulliver

2559 0

Полша постигна пестелива победа над тима на Украйна с 1:0 и завърши на второ място в група C на Евро 2016. Поляците имат равен брой точки с лидера в групата Германия, но световният шампион е с по-добра голова разлика. 

Полша за първи път преминава груповата фаза на европейско първенство, а на 1/8 финала ще се изправи срещу тима на Швейцария.

Почти през цялото време украинците играеха повече с топката, но не успяваха да разнообразяват в атака. Полша от своя страна бе с доста дефанзивна постройка и позволяха на съперника си да владеят топката.

В началните минути Левандовски изпусна страхотен шанс за откриване на резултата. Нападаталят, сам срещу вратаря, изпрати топката високо над вратата. Противно на играта на терена, през втората част резервата Блашчиковски  отбеляза за 0:1, което и донесе победата за Полша.

Второ полувреме 

И в началото на втората част селкционерът на Полша Навалка не показа с нищо, че ще промени дефанзивната постройка. Украйна продължи да атакува, като този път Зинченко  не успя да насочи топката с глава.

Всички пропуснати възможности от Украйна бяха наказани от влезлия като резерва за Полша Блашчиковски. 8 минути, след като влезе в игра полякът  насочи добре топката от наказателното поле към горния далечен удар и откри за 0:1 в 54'. 2 минути по-късно и Капустка пропусна да удвои преднината, но топката опъна външната мрежа на вратата. 

Украинците бързо върнаха владението на топката, но отново без успех в предните позиции. Конопланка отправи силен, но неточен удар.

И следващите минути тенденцията се запази - Украйна държи топката, но по-чистите положения са за Полша. В 73' Милик бе изпуснат в наказателното поле, но ударът му с глава излезе в аут.

В последните 10 минути украинците имаха няколко добри голови положения. Първо Зозуля със силен удар, топката мина покрай гредата. След него и Ротан пробва с далечен удар, но Фабиански направи страхотно спасяване. 

Първо полувреме

В началните минути на сблъска Полша изпусна 2 възможности пред вратата на Пятов. Още в 3' Милик стреля опасно, но стражът успя да отрази удара. Минута по-късно звездата на поляците Левандовски направи невероятен пропуск. Той остана сам срещу вратаря, но стреля високо над вратата.

Въпреки пресата и пропуските на Полша, играчите на Фоменко бързо се съвзеха. Удар на Зозуля бе блокиран в наказателното поле от полски защитник, а след това и втория последвал удар на Ярмоленко отново бе блокиран, което улесни задачата на Фабиански.

Символичните домакини започнаха постепенно да владеят повече топката, а Полша изглежда ще разчита на организирането на бързи контраатаки. В 17' Ярмоленко направи изключително разочароващо отиграване, точно когато можеше да изведе тима си напред. След пас отдясно, нападателят се озова на чиста позиция, но ударът му мина встрани от вратата. 

Коноплянка пробва удар от границата на наказателното поле, като топката мина много близо до вратата. 5 минути преди края на полувремето се стигна до разбъркване в наказателното поле на Полша, но не се намери някой от украинците да нанесе удар.

Стартови състави:

В състава на Полша се завръща Капустка, а като титуляр ще започне и Желински. Фоменко пък е направил 5 промени в състава на Украйна. За първи път на Евро 2016 излизат в игра Бутко, Ротан и Кучер. 

Украйна: Пятов, Бутко, Хачериди, Кучер, Степаненко, Ярмоленко, Зозуля, Коноплянка, Ротан, Федецкий, Зинченко

Полша: Фабиански, Паздан, Йеджейчик, Ционек, Йодловиец, Милик, Левандовски, Криховяк, Глик, Желински, Капустка 

Преди двубоя

Украйна има две загуби на първенството във Франция и тази вечер ѝ предстои да изиграе почетен мач. Украинците загубиха двата си мача с Германия и със Северна Ирландия с еднакъв резултат - 2:0.

Междувременно селекционерът на националния отбор на Украйна Михайло Фоменко потвърди появилите се слухове, че ще напусне поста си след тазвечершния мач срещу Полша.

Поляците имат възможността да завършат на първо място в групата при евентуална победа днес. В миналия мач момчетата на Адам Навалка показаха, че могат да се противопоставят на големите фаворити, след като завършиха 0:0 със световния шампион Германия.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички