Конте послуша Анчелоти, а Италия даде рецептата за успех на Евро 2016


Конте послуша Анчелоти, а Италия даде рецептата за успех на Евро 2016

1230 0

Смятам, че Евро 2016 ще бъде надпревара, за която ще бъде подходящ един стил на игра. Това ще бъде шампионатът на контраатакуващия футбол. Спомнете си как Лестър спечели Висшата лига този сезон, чрез контраатаки, срещу тимове със скорост и агресия. Същото може да се каже и за Атлетико Мадрид, който стигна до финала на Шампионската лига. Отборите позволяваха на съперника да владее топката, след като заемаха позиции в защита, след това отнемаха топката и бързо контраатакуваха", каза Карло Анчелоти преди старта на Евро 2016.

Винаги е грешка, когато не слушаш един от най-великите треньори в историята на футбола. Но Антонио Конте със сигурност го чу и въведе именно този стил в своята Италия, която беше считана за аутсайдер преди старта на шампионата. И това беше напълно очаквано - титулярната халфова линия на Италия я няма, изявен таран, който да е във форма - няма. Единствено защитата на "бианконерите" е на топ ниво, на което заложи и Антонио Конте.

Дефанзивната линия на "скуадра адзура" е най-силната на Евро 2016. Защо? Защото е от един отбор, който се хвали с една от най-силните защити в света - Ювентус. Конте заложи на любимото си 3-5-2, въпреки че беше сериозно критикуван за това, но как би могъл да не го направи, при все че в състава си разполага с Джорджо Киелини, Андреа Бардзали и Леонардо Бонучи. А зад тях по-увереният от всякога капитан Джанлуиджи Буфон. 

РОНАЛДО ПРЕД СВРЪХ ПОСТИЖЕНИЕ НА ЕВРО 2016

Ролята на Даниеле де Роси също не трябва да бъде подценявана, тъй като при липсата на Пирло, Маркизио и Верати той има още повече задължения в средата, но в нито един момент не забравя за защитата. Така в сърцето на Италия има 4-ма дефанзивни специалисти, които могат да не допуснат гол с часове, особено при помощта, която получаваха от бековете в мача срещу Белгия.

Защитата печели титли, като тази максима се доказва през годините все повече и повече. Най-нагледният скорошен пример е Испания, която допусна само 1 гол по пътя си към евротитлата през 2012 година. На Мондиал 2014 пък Германия спечели трофея, след като допусна 4 гола. Два от тях можем да "не броим", защото бяха срещу Бразилия при 7:1 и Алжир при 2:1 след продължения, но Маншафта вече беше вкарал за 2:0.

Нападението печели мачове е другата максима, която е изключително актуална в последните години, а Конте демонстрира наглед казаното от Анчелоти преди старта на Евро 2016.

Италианците атакуваха мълниеносно с една единствена идея - топката да стигне максимално бързо до заключителните 20 минути на терена. И, въпреки че "скуадра адзура" разполага с нападение, което не е на нивото на нито една от селекциите на Италия, които сме гледали, Джакерини и компания изпълниха своята мисия великолепно срещу Белгия.

Силна защита + контраатака е рецептата на Евро 2016 и Италия демонстира това до съвършенство срещу разпасаната команда на уж големия специалист Марк Вилмотс. Италия владее защитата до съвършенство и това може да прати отбора далеч, но в нападение нещата опират до надеждата Кандрева, Пеле, Джакерини, Едер и т.н. да имат голям късмет и да са във формата на живота си. 

Силно се съмнявам атакуващата мощ на Италия да стигне за титла на Евро 2016, но със сигурност "скуадра адзура" демонстрира печелившата тактика на този шампионат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички