Хърватия наказа високомерна Испания и прати шампиона срещу Италия


Хърватия наказа високомерна Испания и прати шампиона срещу Италия

2990 0

Хърватия поднесе една от най-големите изненади на Евро 2016, след като стигна до пълен обрат и успех с 2:1 срещу европейския шампион Испания и спечели група "D". 

Това е и най-лошата развръзка за първенеца от последните два шампионата, като "Ла Роха" ще се изправи срещу Италия още на осминафиналите в турнира.

Още в 7' Алваро Мората откри резултата с прекрасен гол след многоходова и бърза акция на тима. В продължението на първото полувреме обаче Калинич върна равенството и даде шанс на своите за първото място.

В 70' дузпа за Испания пропусна Серхио Рамос, но изпълнението трябваше да бъда повторено заради излизане на Субашич на 2 метра от голлинията преди изпълнението. Реферите обаче пропуснаха този момент, а хърватите наказаха този пропуск в 89'.

Образцова контраатака завърши с подаване на Калинич към Перишич, който надбяга Пике и с кинжален удар преодоля Де Хеа.

Така още на осминафиналите ще гледаме Италия срещу Испания, като "Ла Роха" се "набута" в тежкия поток на Евро 2016, където са още отборите на Франция и Германия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Хърватите се хвърлиха да пресират Испания и така оставиха твърде много празни пространства в собствената си половина. Така се стигна до 7', при която "Ла роха" стигна до гол. Фабрегас се опита да изведе Мората, но защитник успя да отбие топката. Тя обаче стигна до Давид Силва, който пусна към връхлитащия в пеналтерията Сеск. Той пусна топката покрай вратаря и я насочи в очертанията, а преди тя да бъде избита от Сърна, Мората засече и вкара 3-ия си гол в турнира - 0:1.

Последваха обаче две страхотни положения за "шахматистите". Калинич беше изведен на отлична позиция, но Де Хеа успя да реагира и спаси. Последва обаче грешка на вратаря - той подцени пресата на Калинич и подари топката на Ракитич, който уцели гредата - уникални 15 минути.

Последва леко затишие откъм голови положения, но скоростта в играта на двата тима продължи. "Шахматистите" заиграха малко по-добре в дефанзивен план, но продължиха да прилагат преса, този път по-успешно. Силната игра в предни позиции обаче не генерираше достатъчно на брой положения, от които хърватите да върнат попадението.

В добавеното време обаче "шахматистите" матираха своя съперник. Страхотна акция по крилото завърши с подаване към Калинич, който се безапелационен удар направи 1:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна спокойно и за двата тима. Испания успя да овладее по-добре центъра, а в 55' след бърза акция Жорди Алба беше изведен отляво. Той пусна за Мората, но ударът на испанеца излезе в аут.

В 57' хърватите бяха много близо до гол. При центриране на Сърна Де Хеа не се намеси добре и поднесе топката на Бадел. Той стреля, вратарят спаси, а коженото кълбо се озова при Пяца. Той от 12 метра пробва задна ножица, но изстрелът му мина встрани - страхотен шанс за хърватите.

Дел Боске обаче реагира на острата игра на хърватите и пусна Бруно Сориано до Бускетс и Иниеста, а извади от игра Нолито. Последва и включване на Ариц Адуриз, който смени голмайстора до момента - Алваро Мората. В 68' пък Рамос пропусна да вкара за Испания, след като засече центриране на Силва от корнер, но топката мина на сантиметри от страничния стълб.

Преди удара на Рамос обаче Бьорн Кайперс не отсъди дузпа в полза на Хърватия, след като капитанът на Испания спъна Пяца в наказателното поле. В 70' обаче Йедвай спъна в наказателното поле Силва, макар и неволно, а след това последва удар на Рамос. Той обаче се забави, стреля в средата на терена и вратарят спаси. Дузпата обаче трябваше да се пребие, след като Субашич излезе на поне 2 метра от голлинията си преди удара. Реферът зад вратата не видя това, въпреки че беше на 2 метра от ситуацията.

В 89' Адуриз имаше шанс да отбележи, но страхотен шпагат на защитник на Хърватия иницира отлична контраатака в полза на неговия тим. Калинич се понесе в половината на Испания и изведе Перишич, който с прекрасен спринт влезе в наказателното поле и с кинжален удар успя да преодолее Де Хеа - 1:2.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Хърватия: Субашич; Сърна, Чорлука, Йедвай, Върсалко; Рог, Бадел; Перишич, Ракитич, Пяца, Калинич

Subasic; Srna, Vida, Corluka, Strinic; Badelj, Brozovic; Pjaca, Rakitic, Perisic; Mandzukic

Испания: Де Хеа, Хуанфран, Рамос, Пике, Алба, Бускетс, Иниеста, Фабрегас, Силва, Нолито, Мората

Испанците започнаха силно турнира и са с две победи от два двубоя. Първата дойде много трудно и в последната минута срещу Чехия, но във втората си среща "Ла Фурия" показа защо е действащ европейски шампион със звучно 3:0 над Турция.

Хърватите са на второ място в класирането, след като имат актив от 4 точки. Те спокойно можеха да са 6, но "шахматистите" извършиха колосална глупост и след 2:0 срещу Чехия позволиха полу-обрат в края - 2:2.

Така хърватите имат нужда от задължителна победа, за да стигнат до първото място и да избегнат втората позиция в групата, която гарантира двубой срещу Италия в осминафиналите.

Испания пък се нуждае дори от равенство, за да запази първото си място в класирането.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички