От Франция до... Франция или как Фортуна възнагради новите фаворити на Евро 2016


От Франция до... Франция или как Фортуна възнагради новите фаворити на Евро 2016
Снимка: Guliver/GettyImages

1701 0

Когато чуем думата "фаворит", то веднага я обвързваме с отбори като Франция, Германия, Испания. Англия не толкова, но и тя е вечният фаворит. Италия, особено на Евро 2016, няма такъв етикет от известно време, но никой никога не отписва "Скуадра адзура". Дори Белгия и Португалия се ползват със статут на фаворит. Всички обаче трябва най-накрая да приемем, че има отбор, който рядко споменаваме, когато говорим за фаворити. Неговото място винаги е било при изненадите и може би немалко от нас винаги са им стискали палци за нещо по-голямо. Е, този отбор вече не може да се брои за изненадата, а с впечатляващите си 250 минути на Евро 2016 Хърватия не просто си заслужи този статут - "шахматистите" спокойно могат и да го оправдаят.

Някак си неусетно се стигна до момент, в който да говорим за Хърватия като за отбор, към който имаме сериозни очаквания. Местната федерация е раздирана от корупционни скандали дори повече и от нашата родна Централа, селекционерът не повика една от звездите на тима (Деян Ловрен) за шампионата, а освен това "шахматистите" попаднаха в една от най-тежките групи - Испания, Турция и Чехия, която дава сериозни предпоставки за отбор от доскорошната класа на Хърватия да се провали. Но точно на Евро 2016 тази селекция на Анте Чачич скъса връзката с "добрия средняк" и се превърна в "новия фаворит", за който милиони фенове бленувахме след еднообразието, което ни подгони след края на Евро 2004.

Хърватия започна кампанията си на Евро 2016, изглеждайки като един от най-опасните отбори. Още в този двубой "шахматистите" показаха, че не са във Франция за три мача и обраха овациите на феновете в Европа. На Европейско, на което се залага почти изцяло на защита и малко футбол в предни позиции, хърватите "плюха" на това и смазаха Турция. Резултатът 1:0 лъже за това колко по-добри бяха Лука Модрич и компания.

РОНАЛДО СКОЧИ НА ЖУРНАЛИСТ (ВИДЕО)

Във втория мач дойде грешката, която може да бъде използвана от анализатори и критици в полза на тезата, че Хърватия винаги ще остане евро-средняк. След аванс от 2:0 Чачич извади Модрич от игра (заради контузия, но по думи на треньора той можеше да доиграе срещата), а хърватите спряха да играят. Чехите стигнаха незаслужено до 2:2 с гол в края. Да, феновете прекратиха двубоя за кратко, но когато си "фаворит", нямаш право на подобни оправдания.

Когато си "фаворит", отговорите се дават на терена, а това, което направи Хърватия с европейския шампион Испания, е просто неописуемо. Това не е "Ла Роха" от Мондиал 2014 - играчите на Дел Боске играят с огън в очите да докажат, че на Световното просто бяха изцедени. Испания показва опит за "раздяла" с тики - така, но срещу Хърватия нищо от това, което може "Ла Фурия" не беше демонстрирано на терена. Но не защото испанците са слаби или изчерпани, а защото Хърватия е просто много, много силна.

След 7-ата минута на мача "шахматистите" разпиляха своя съперник, създадоха повече положения и на моменти дори контролираха топката по-добре. Видимо притесненият Дел Боске дори заложи на по-дефанзивна схема в последните 30 минути, но и това не му помогна. Хърватия избухна с контраатака от учебниците по футбол, в която Перишич с типичен за балканците непукизъм просто мушна топката покрай един от най-добрите вратари в света. Хладнокръвно. Безпощадно. Класно.

КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ ТИТУЛЯРИТЕ В НАЙ-СЛАБИЯ ОТБОР НА ЕВРО 2016?

Освен това е много важно да не забравяме, че Хърватия постигна пълен обрат срещу европейския шампион, и то без голямата си звезда и безспорен лидер Лука Модрич. Това просто допълнително показва колко балансиран, разнообразен и добре окомплектован състав има Анте Чачич.

По всяко време той може да смени схемата и да играе във всяка една формация. Винаги може да заложи на класическото 4-4-2 с двама тарани в лицето на Калинич и Манджукич, без да загуби дори малко от скоростта, която има в атаките Хърватия. Може да насити халфовата линия, добавяйки към Модрич и Ракитич играчи като Рог, Бадел, Шилденфелд, Ковачич, Брозович, а в нападение да пусне ударно трио между бързите Пяца, Перишич и отново Калинич (изключително бърз футболист) или Манджукич.

За защитата няма какво да кажем, след като най-добрият хърватски бранител в момента не е в състава, но играчи като Вида, Чорлука и Йедвай се представят повече от отлично на шампионата. И, нека не забравяме, докато се прехласваме по Буфон, Де Хеа, Нойер и така нататък, че Хърватия има един страхотен вратар в лицето на Субашич, който дава спокойствие на играчите пред себе си.

ПИКЕ ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ НА ИСПАНИЯ

Това поколение на хърватите е по-добро от това през 98-а година, донесло бронзови медали от Мондиал-а във Франция. И явно Фортуна добре си е наредила картите, след като 18 години по-късно Хърватия отново е на тези географски ширини и отново е напът да направи нещо немислимо. Благодарение на победата над Испания, "шахматистите" са в потока с по-слабите отбори, където ще пропуснат директни срещи с Германия, Франция, Италия и Испания до самия финал. Но дори да имаше такива срещи, хърватите в никакъв случай не трябва да бъдат отписвани.

В началото на турнира никой не слагаше Хърватия на Модрич и Ракитич в сметките. След груповата фаза срещу името на този отбор вече има етикет "фаворит". И "шахматистите" ще бъдат гледани и обсъждани до края на този шампионат именно като такива. С всички дивиденти и негативи, произлизащи от тази титла.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички