Кралят е мъртъв! Италия унищожи испанската доминация (ВИДЕО)


Кралят е мъртъв! Италия унищожи испанската доминация (ВИДЕО)
Снимка: getty images

2952 0

Господството на Испания в Европа приключи, и то срещу отбора, който беше сразен с най-разгромния резултат в историята на финалите на европейски първенства. Италия надви категорично актуалния еврошампион и го победи с 2:0, за да се класира на четвъртфиналите.

Първото попадение реализира Джорджо Киелини след половин час футбол, като това бе най-малкото, с което можеха да се отърват досегашните шампиони. Давид де Хеа с феноменалните си намеси съхрани интригата в грандиозния дуел, като преди почивката имаше поне четири ключови спасявания, а в началото на второто полувреме спаси удар на излезлия сам срещу него Едер.

Джанлуиджи Буфон също трябваше да се намесва след почивката, но ударите бяха предимно от дистанция. В 91-ата минута италианците направиха една от марковите си за това Евро 2016 контраатаки, която завърши с кинжален изстрел на Грациано Пеле за 2:0.

Италия ще срещне Германия на четвъртфиналите в пореден грандиозен сблъсък на Евро 2016.

В началото на двубоя правеше впечатление високо изнесената защитна линия на италианците, когато те владеят топката, както и пресата, която упражняваха върху бранителите на "Ла Фурия".

Италианците имаха и повече добри атаки в първите 6-7 минути, които се развиха по двете крила и една по средата, но ударите биваха блокирани.

Първото стопроцентово положение дойде в 8-ата минута, когато Грациано Пеле се извиси в пеналтерията след центриране от фаул и стреля отлично в долния ъгъл, но Де Хеа с блестящо спасяване опази отбора си.

120 секунди по-късно след нова изсипана топка Марко Пароло я свали пред малкия пеналт за Джакерини, който със задна ножица затрудни максимално Де Хеа, но стражът изби в гредата!

За съжаление, в следващите няколко минути темпото поспадна, като испанците определено не успяваха да разгърнат потенциала си и единствено далечен изстрел на Андрес Иниеста, който не затрудни Буфон.

В 33-ата минута обаче справедливостта възтържествува и Италия поведе в резултата с поредното си опасно положение. Едер стреля мощно от фаул пред дъгата на наказателното поле, Де Хеа не можа да отрази удара му, а при добавката Джакерини чука към Киелини, който на празна врата реализира - 1:0.

До края на полувремето испанците опитаха с епизодични и предсказуеми в опитите си да върнат попадението, а центриранията им ставаха лесна плячка за бранителите на 'скуадрата'.

В 44-ата минута Джакерини с чудесен рейд по лявото крило "заходи" към средата на наказателното поле и стреля по прекрасен начин, но Де Хеа с поредното си изумително спасяване опази Испания.

В 49-ата минута Буфон направи първата си впечатляваща намеса, след като спря удар с глава на Мората отблизо, като преди това нападателят беше извършил нарушение срещу Бонучи.

В последствие все по-отчетливи станаха методите на игра на двата отбора - Испания се опитваше с постепенни атаки по фланговете да затрудни съперника, Италианците организираха много интересни и бързи контри, като Едер в един от случаите излезе сам срещу Де Хеа, но стреля право в него.

В последния четвърт час обаче все повече се насаждаше усещането, че италианците откровено пазят резултата и дори Пике имаше шанс да обстрелва Буфон от 20-ина метра. Малко преди това и Иниеста пробва късмета си от дистанция, но отново провокира добра намеса от Буфон.

В 90-ата минута чудесна контраатака на "адзурите" завърши с добро центриране на Матео Дармиан към Пеле, който бе безпощаден - точно както и срещу Белгия за 0:2.

Стартови състави

Италия: Буфон, Киелини, Барзали, Бонучи, Даниеле де Роси, Пароло, Джакерини, Де Шильо, Флоренци, Едер, Пеле

Испания: Де Хеа, Хуанфран, Рамос, Пике, Алба, Габрегас, Бускетс, Иниеста, Силва, Нолито, Мората

Всичко най-важно за Евро 2016 четете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички