Занев: Балъков не промени нищо в отбора, всички национали мразим расистите


Занев: Балъков не промени нищо в отбора, всички национали мразим расистите
Снимка: Иван Йочев

4507 0

Българският национал Петър Занев даде интервю за "Советский Спорт", в което говори за кризата в отбора и звучният расистки скандал след България - Англия. Защитникът на ЦСКА каза интересни неща по двете теми.

Цяла Европа обсъжда този скандал. Банерът "Без уважение" - в противовес на лозунга "Уважавай", с който УЕФА насърчава борбата срещу расизма във футбола, засили впечатлението, че акцията на трибуните на софийския стадион е била планирана.

- Може би е така. Но не става въпрос за всички фенове, а за малка група провокатори, които органите на реда вече разкриха. Не е правилно да се съди за България и българите заради 10-15 човека. А британската преса сега залива с мръсотия цялата ни страна. Това е неприятно за мен.

Шефът на БФС вече подаде оставка.

- Тази постъпка буди уважение. Нанесени са огромни щети не само на футбола, но и на цялата страна. На нас, като членове на ЕС, ни е изключително неприятно. Разберете, българските фенове винаги са се отличавали с коректност и уважително отношение към съперниците си. А тук нещата се случиха наведнъж. Допуснахме 6 гола и тези фенове така настроиха всички...

Мислите ли, че санкциите на УЕФА няма да бъдат избегнати?

- Надявам се на адекватна реакция на европейските чиновници. Те трябва внимателно да проучат всички обстоятелства. Наистина там действаше някаква банда. 15 мерзавци. Но в България няма проблем с расизма. В нашия национален отбор всички мразят расистите. И ще бъде грешно, ако ни отнемат някакви точки или ни дисквалифицират от някои турнири.

Тези провокатори трябва да бъдат наказани. Аз бих ги нарекъл умствено изостанали. Те крият лицата си под маски, но полицията, както научих, ги е разпознала.

Играчите на Англия се държат по-благородно от британската преса. Маркъс Рашфорд оцени постъпката на Ивелин Попов, който отиде да успокоява трибуните.

- Попов е страхотен човек. И трибуните като цяло също се държаха нормално. Не се поддадоха на провокацията.

А легендата на българския футбол Христо Стоичков се разплака в ефир.

- Разбирам го чудесно. Христо е гордостта на България. Той е направил толкова за популяризирането на футбола. За него беше невъзможно да се сдържи, виждайки това нещо.

Ако се абстрахираме от скандала, защо вашият отбор се представи така слабо в квалификациите за Евро 2020?

- Сега отборът е в застой. Смяната на треньора не доведе до нищо. Играчите не показват на терена нито качества, нито мотивация. Трябва добре да обмислим случващото се и да си направим нужните изводи.

Красимир Балъков, бивш партньор на Стоичков от звездния отбор на България от 90-те, който сега ви тренира, обвини английските фенове в подстрекателство.

- Британските фенове не са най-коректните момчета, меко казано. Но аз не съм чул какво са крещяли. Бях се съсредоточил върху играта. Изобщо, иска ми се да изхвърля този мач от паметта си. Той лепна срамно петно върху историята на българския футбол.

Как отборът смята да излезе от кризата?

- Винаги съм казвал, че трябва да вземем пример от Русия. При вас във Висшата лига от доста време действа лимит на чужденците - и вие отгледахте добро поколение. Същото мога да кажа за Украйна. А в България младежите нямат стимул. те не попадат в съставите на своите отбори.

Защо, например, мен все още ме викат в националния отбор? Какво, толкова съм незаменим на 34 години? Не, не! Просто няма кой да играе. Не зная. Има закони на ЕС. Въпреки това, може да се намерят някакви законови вратички. Иначе сме в задънена улица.

Благодарим ви за добрите думи по адрес на руската Висша лига. Но ЦСКА (Москва) наскоро игра в Лига Европа с българския Лудогорец и падна с 1:5...

- Тъй като в Лудогорец има солидни чужденци! И те са по-опитен отбор от ЦСКА. Въпреки че, наистина, резултатът изненада. Мисля, че в Москва ще бъде различно.

Междувременно се появи информация, че на полувремето Красимир Балъков е потушил скандал между националите ни - ето повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички