За втори път през този век: Само Станимир Стоилов е водил и националите, и клубен отбор преди Илиан Илиев


За втори път през този век: Само Станимир Стоилов е водил и националите, и клубен отбор преди Илиан Илиев
Снимка: Ivaylo Borisov / LAP.bg

1347 0

България вече официално има своя нов селекционер в лицето на Илиан Илиев. Той ще има тежката задача да извади националния ни отбор от мрачната серия, в която се намира, като все още няма победа за 2023 година.

С неговото назначаване се припомни и нещо, което отдавна не се бе случвалo в български футбол. А именно селекционерът да води и клубен отбор, съвместявайки двете длъжности.

Един единствен случай през 21-ви век

За последно такова нещо видяхме през 2007 година. След равенството с Албания в европейска квалификация на "Васил Левски", отборът бе поет от Станимир Стоилов. Мъри стана селекционер само за двата следващи мача с Беларус - в Минск спечелихме с 2:0, а в ответния двубой в София успехът бе минимален – 2:1, припомня "Мач телеграф". И в двата случая треньорите съвместяват работата си с родни клубове. Илиев начело на Черно море, а Стоилов в Левски.

Случаят с Мъри е и единственият през 21-и век, в който треньор в България е съвместявал и двете функции. Последният за 20-и век бе Христо Бонев, който през сезон 1997/98 водеше както държавния тим, така и Локомотив София. В исторически план човекът, който се е справил най-добре е Рудолф Витлачил. Чешкият специалист прави Левски шампион през 1965 година, а по същото време класира и България на световното първенство в Англия през 1966-а.

Първият специалист, водил паралелно клубен наш тим и националния е чужденец. Става дума за австриеца Франц Кьолер. През 1940-а той поема България, а година по-рано извежда Славия до титлата в националната футболна дивизия. А с първите си повикани играчи Илиан Илиев разчупи и друг статистически парадокс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички