Петимата най-добри футболисти на България според "France Football"


Петимата най-добри футболисти на България според "France Football"
Снимка: Guliver/GettyImages, колаж: Sportlive.bg

20618 0

Във Франция всички тръпнат преди мача от квалификациите за Мондиал 2018 между европейските вицешампиони и България. В тази връзка авторитетният "France Football" състави класация на петимата най-добри български футболисти за всички времена. Кратките визитки за петте звезди са колоритни и доста любопитни.

1. ХРИСТО СТОИЧКОВ

С характер на прасе, но какъв манипулатор на топката! Върховно изкуство. Наистина. Гениални отигравания, разкошни леви изстрели, прекрасни пасове, силна амбиция, титли, но и скандали, доза лудост и един чувал картони.

През 1992 г. "Златната топка" на "Франс Футбол" му се изплъзна, въпреки че тази година спечели Шампионска лига с Барса на Кройф. Две години и Мондиал по-късно, на който България зае четвърто място, а той стана негов голмайстор съвместно (с 6 гола), той спечели най-престижната индивидуална награда.

2 ГЕОРГИ АСПАРУХОВ

Безпрецедентна класа. И може би най-талантливия български футболист. Уникален реализатор на националния отбор по време на Мондиал 1962 и 1966, Гунди, който прекарва по-голямата част от кариерата си в Левски (София), въпреки интереса на големите европейски клубове, вкарва 150 гола в 246 мача в първенството.

Внезапната му смърт, настъпила вследствие на автомобилна катастрофа, когато е само на 28 години, шокира страната. Определен за български футболист на 20-и век преди Стоичков.

3. ТРИФОН ИВАНОВ

Повече от играч. Поглед на муле, лице, което те разсмива. Трифон Иванов, известен още като "Българския вълк" и като "Туньо", ни напусна през февруари и никой не може да го забрави. Не и бившите му съотборници от известния епос през 1994 г., за които той бе упорит защитник и преди всичко обединяващ елемент.

"Дори и днес той ни обедини, обедини ни със смъртта си", каза за него Йордан Лечков.

Тези, които го познаваха по-добре и тези, които го знаеха по-отдалеч, виждаха един самотен мъж, придружен само от неговото куче "Христо", по време на риболов, неговоите пътувания с моторни шейни и неговите приумици на борда на танк. Незабравим, определено.

4. ДИМИТЪР БЕРБАТОВ

Синоним на коприна. В България една поговорка казва: "Талантът прави усилията напразни". Димитър Бербатов направи тази поговорка свое мото. (Много) ленив, но (много) брилянтен, най-добрият голмайстор на националния отбор е с необичайна класа и с чувство за несравнима елегантност. Той е този, който написа: "Запази спокойствие и ми подай топката".

5. БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

Шефът на българския футбол. Бившият вратар на България със 102 мача, минал през Мюлуз между 1992 и 1994 г., изигра три световни първенства (1986, 1990 и 1994), преди да насочи кариерата си към управлението и да бъде назначен за шеф на Българската федерация през 2005 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички