Мъката няма край! Финландия постигна първа победа срещу България


Мъката няма край! Финландия постигна първа победа срещу България
Снимка: Getty Images/Guliver

5109 0

Мъката за българския национален отбор няма край. Отборът ни загуби с 2:0 от Финландия в трети мач от груповата фаза на Лигата на нациите. Двубоят идва само няколко дни след разочароващата загуба от Унгария в баражите за класиране на Евро 2021, но и тази среща не донесе нещо по-различно за феновете.

Това е първи успех за финландците срещу България, а пък националите ни в 18 двубоя имат едва една победа. Попаденията за финландците бяха отбелязани през втората част от Робърт Тейлър и Фредрик Йенсен. Следващият ни мач е в сряда срещу Уелс в София.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

През първите десетина минути националният ни отбор владееше повече топката, но не съумя да стигне до нещо опасно пред вратата на домакините. В 15' финландците изпуснаха невероятен шанс да поведат. Нисканен бе изведен с дълго подаване по десния фланг, след което комбинира с капитана Тим Спарв, който подаде към непокрития Робърт Тейлър. Той от границата на наказателното поле стреля по земя, но Мартин Луков се намеси блестящо.

Малко след това Пуки бе намерен в наказателното поле, който веднага стреля. Получи се рикошет в тялото на наш защитник, но Луков отново се намеси добре. Финландците продължиха да са по-активни, а в 29' Димитър Илиев опита късмета си с шут от далечна дистанция, но топката прелетя далеч встрани от вратата.

Две минути след това след ъглов удар в нашето наказателно поле се стигна до разбъркване,а топката срещна ръката на Кристиан Димитров.Домакините веднага поискаха дузпа, но реферът прецени, че не е повлияла на движението на топката. Веднага Камара проби и пусна към Теему Пуки, който продължи към Нисканен. Той отправи силен удар, но високо над вратата на Луков. В 38' Малинов намери Десподов в наказателното, той овладя, обърна се и стреля, но слабо и право в ръцете на Храдецки.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първите секунди след почивката националите ни опитаха да атакуват, като Кристиян Малинов и Димитър Илиев комбинираха добре. Илиев стреля, но много неточно. Въпреки по-доброто начало за "лъвовете" в 52' домакините откриха резултата. Уронен центрира в наказателното поле, където намери Поянпало. Той свали към Пуки, който се опита да завърши, но не успя да намери добре топката. След това обаче топката стигна до Робърт Тейлър, който от няколко метра преодоля Луков.

В 67' Финландия отбеляза и втори гол, след който тонуса в играта ни съвсем спадна. Влезлият преди секунди в игра Дредрик Йенсен се разписа, като националите ни просто бездействаха. Той получи топката от тъч, успя да се обърне, справи се без никакъв проблем с Александър Цветков и с плътен удар по земя матира Мартин Луков. В 77' влезлият като резерва Божидар Краев стреля от дъгата на наказателното поле, но защитник на Финландия блокира.

Малко след него и Кристиян Малинов си освободи пространство за шут, но Храдецки улови. В 81' Страхил Попов центрира в наказателното поле, където Кирил Десподов засече, но след рикошет топката излезе в ъглов удар.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Финландия: 1. Лукас Храдецки, 2. Паулус Араюри, 4. Йоона Тойвио, 6. Глен Камара, 8. Робърт Тейлър, 10.Теему Пуки, 14. Тим Спарв, 18. Йере Уронен, 20. Йоел Поянпало, 21. Илмари Нисканен, 22. Юка Райтала

България: 1.Мартин Луков, 2. Страхил Попов, 15. Васил Божиков (К), 5. Кристиан Димитров, 14. Антон Недялков, 22. Александър Цветков, 16. Кристиян Малинов, 20. Димитър Илиев, 11. Кирил Десподов, 17. Георги Йомов, 19. Исмаил Иса

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Сега "лъвовете" излизат за нов мач в Лигата на нациите - турнирът, който им осигури въобще някакъв шанс за класиране на европейското първенство. Въпреки слабия старт - поражение от Уелс и равенство с Ирландия, родните национали ще се опитат да се съвземат и да победят днешния си съперник.

В последните си 17 мача България има само една победа. За визитата на Финландия не замина Доминик Янков, който ще подсили младежкия национален отбор в борбата им за място на европейските финали.

В исторически план финландците са удобен съперник за България и никога не сме губили от тях. За последно двата отбора се срещнаха в контрола през 2008 година, спечелена от "лъвовете" с 2:1.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички