Мъката няма край! Северна Македония изпусна България в Разград на старта на Лигата на нациите


Мъката няма край! Северна Македония изпусна България в Разград на старта на Лигата на нациите
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

8932 0

Националният отбор на България по футбол продължи със слабото си представяне и на старта на третото издание на турнира на УЕФА Лига на нациите, след като едва устиска 1:1 срещу гостуващата селекция на Северна Македония. Хората на Благоя Милевски надиграха „лъвовете“ на Ясен Петров по всички показатели на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград и те трябва да са доволни, че не загубиха.

"Трикольорите" все пак можеха да стигнат и до успеха с късмет в последните секунди на добавено време, но първоначално отсъдената дузпа в наша полза от съдията Жереми Пиняр беше отменена от ВАР.

Така двата тима си поделиха точките в първия мач от Група 4 на Лига „С“ в турнира. Любопитен факт е, че за сефте България и Северна Македония изиграха двубой, в който и двата отбора реализираха. В предишните 4 мача, всички до един приятелски, „трикольорите“ имаха 3 победи, а югозападната ни съседка спечели ведвъж. Винаги обаче вкарваше само единият отбор.

Двубоят започна отлично за България, след като Кирил Десподов в 13-ата минута вкара в четвърти пореден мач с националната фланелка. Той се възползва от ювелирен пас на Тодор Неделев.

Това общо взето се оказа и може би единственият проблясък за нашия тим навръх честването на 146-ата годишнина от подвига на Христо Ботев.

До края на мача през по-голямата част от времето гостите владееха инициативата. Логично северномакедонците изравниха в 50-ата минута чрез Милан Ристовски.

Те продължиха да стоят по-добре на терена и след изравняването, но не успяха да отбележат второ попадение. "Лъвовете" също се опитаха да натиснат в опит да стигнат до победата, но не съумяха дори да застрашат сериозно вратата на съперника.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна двуостро. Малко след изтичането на първата минута Георги Миланов отне топката от Елиф Елмас и подаде към Неделев, който пробва изстрел, но Барди го блокира.

Постепенно гостите взеха инициативата. В 4-ата минута Елмас се озова в пеналта, а след като се строполи претендира за дузпа, но нямаше такава.

В 6-ата минута Дарко Чурлинов пробва шут от дъгата, но ударът бе блокиран в корнер. Нашите национали играеха с висока преса. В 9-ата минута топката тупна коварно пред нашата врата след центриране на Алиоски.

Лъвовете“ попариха северномакедонците в 13-ата минута, когато откриха резултата. Тодор Неделев изведе перфектно Кирил Десподов, а нападателят на Лудогорец прехвърли технично Столе Димитриевски – 1:0.

Само 120 секунди по-късно гостите отново предявиха претенции за дузпа, но съдията Жереми Пиняр пак не ги уважи, защото нямаше повод да го направи.

В 21-ата минута Енис Барди получи в пеналта и изстреля истински снаряд от 7-8 метра право в главата на Николай Михайлов. Вратарят ни се строполи на тревата и се наложи да му се оказва медицинска помощ.

След около 3 минути играта бе подновена, след като изпадналият в нокдаун Николай Михайлов мошеже да продължи мача.

В тези северномакедонците пробваха нещо като натиск. В 31-ата минута Барди стреля изключително неточно. През последния четвърт час гостите имат превес във владеенето на топката.

В 41-ата минута Елиф Елмас бе оставен непокрит след корнер, но за наш късмет той не успя да укроти топката и да отправи добър удар. Атаките на гостите не донесоха до желания от тях ефект и почивката дойде при резултат 1:0 за България.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Ясен Петров замени Атанас Илиев. Вместо него на терена се появи Георги Минчев.  В 48-ата минута Милан Ристовски би отдалеч, но слабо и Михайлов улови.

Само 120 секунди по-късно обаче Северна Македония стигна до равенството. В нашето наказателно поле се стигна до разбъркване и след изчистване на Чочев топката попадна у Милан Ристовски, който я прати в мрежата между краката на Михайлов – 1:1. Изглеждаше, че футболистът на Спартак Търнава е в засада, но проверката на ВАР потвърди редовността на гола.

Превъзходството на гостите продължи. До 55-ата минута статистиката показваше, че ударите са 13:2 в полза на Северна Македония, а корнерите 4:0 също за гостите.

В 60-ата минута Михайлов спаси удар отдалеч на Алиоски.

Георги Минчев стреля неточно с глава в 64-ата минута след центриране на Неделев. Възпитаниците на Ясен Петров пробваха нещо като натиск, но липсваше и креативност в предни позиции.

В 71-ата минута за нашите се появи втори дебютант. Илиян Стефанов замени Тодор Неделев.

В 4-ата минута на добавеното време съдията  Жереми Пиняр отсъди дузпа за България, след като Мартин Минчев шутира, а топката се удари в играч на Северна Македония. След прегледа на ситуацията с ВАР, реферът я отмени.

Стартови състави:

България (4-4-2): Николай Михайлов, Иван Турицов, Андреа Христов, Петко Христов, Антон Недялков, Георги Миланов, Филип Кръстев, Ивайло Чочев, Тодор Неделев, Кирил Десподов, Атанас Илиев

Северна Македония (4-4-2): Столе Димитриевски, Дарко Чурлинов, Висар Муслиу, Дарко Велковски, Езджан Алиоски, Елиф Елмас, Енис Барди, Стефан Спировски, Стефан Ашковски, Александър Трайковски, Милан Ристовски

 

България - Северна Македония по ТВ: Къде да гледаме мача в Лигата на нациите?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за България - Северна Македония

ПРЕДИ МАЧА

Това е първият от поредицата от шест срещи, които "лъвовете" трябва да изиграят до края на месец септември. Жребият отреди да сме в една група с отборите на Грузия, Гибралтар и Северна Македония. Който отбор завърши първи в крайното класиране - печели промоция в по-елитната Лига "B" на турнира. 

За последно съставът на Ясен Петров изигра два мача през месец март и те бяха с приятелски характер - 1:2 срещу Катар (26.03.) и 1:2 срещу Хърватия (29.03.)

Горе-долу по същото време, нашите съседи изумиха Европа и света, отстранявайки Италия по пътя към Световното първенство в Катар (1:0, 24 март), но на финалния бараж с Португалия (29 март) загубиха с 0:2.

България и Северна Македония са се срещали 4 пъти до момента и винаги в приятелски мачове:

2001 година: победа за България с 1:0 като домакин

2006 година: победа за България с 1:0 като гост 

2013 година: загуба за България с 0:2 като гост

2016 година: победа за България с 2:0 като гост

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички