Как България можеше да промени хода на историята през 1968 година


Как България можеше да промени хода на историята през 1968 година
Снимка: Getty Images

8988 0

Българският футбол се тресе със страшна сила. Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви дългоочакваната спортна новина, депозирайки своята оставка. Но дали тази оставка ще бъде приета? Ако се приеме, дали няма бившият вратар на Левски отново да се впусне в надпреварата за ръководния пост, или пък вече е подготвил своя наследник?

България копае нови футболни дъна

Потопени в размисъл, търсейки отговори на тези въпроси, нека не забравяме фактологията. Националният ни отбор не е участвал на голям форум от далечната 2004 година, а в тъкмо приключилия квалификационен цикъл за Евро 2024 ударихме дъното - последни с 4 точки и без победа. Нещо повече, завършваме 2023-та без записан успех.

Дните до Евро

Славните години на националния ни отбор

Срамна статистика за държава, която в миналото е участвала на 4 поредни Мондиала - Чили 1962, Англия 1966, Мексико 1970, Германия 1974. Именно в този период - през 1968 година, "лъвовете" постигат най-значимия си резултат и на Европейско първенство, макар и по тогавашните правила да не се класират за финалите на шампионата.

България подчинява Италия

В пресявките "трикольорите" се подвизават в група заедно с Швеция, Португалия и Норвегия. След 4 победи и 2 хикса нашите състезатели си осигуряват 1/4-финален сблъсък с Италия. В първия мач на 6 април шокираме "адзурите" с 3:2 на препълнения Национален стадион "Васил Левски".

Кой вкара головете за България, какво се случва в реванша и кой вдига трофея на Евро 1968 с помощта на ези-тура, четете в материала от поредицата Дните до Евро 2024 на Actualno.com (последвайте хипервръзката в червено).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички