Илиан Илиев повтори постижение на Хубчев: България оцеля срещу Азербайджан с нов красив гол (ВИДЕО)


Илиан Илиев повтори постижение на Хубчев: България оцеля срещу Азербайджан с нов красив гол (ВИДЕО)
Снимка: facebook / BulgarianNationalTeam

2819 0

Националният отбор по футбол на България завърши при равен резултат 1:1 срещу Азербайджан във втория си мач от новосформирания приятелски турнир на ФИФА - FIFA Series. "Лъвовете" играеха предимно на контраатака срещу домакините в Баку, като представянето отново не бе особено добро.

Все пак Илиан Илиев остава без загуба начело на представителния ни тим. Той води България вече четири мача - след равенствата със Сърбия и Унгария и успеха над Танзания. Така повтори постижение на Петър Хубчев и се превърна в първия български треньор на националите ни, който е без загуба в 4 поредни мача от 5 години насам (Хубчев го прави от ноември 2018 година до март 2019-а с четири равенства).

Първото полувреме като по чудо не излъчи попадения, а домакините определено играха по-добре. Те създадоха 14 ситуации за гол срещу едва 5 за "лъвовете". Нашите футболисти играеха по-малко с топката и разчитаха предимно на контраатаки. И двамата вратари, които Илиев пусна, се отличиха с бляскави спасявания (Иван Дюлгеров през първото полувреме и Светослав Вуцов през второто).

Изненадващо или не, резултатът бе открит от България след близо час игра. Тогава имаше и съдийска грешка, тъй като "лъвовете" получиха ъглов удар, когато бе видно, че имаше аут. Филип Кръстев го изпълни бързо и комбинира с Кирил Десподов, който му върна топката. Последва техничен изстрел от Кръстев от малък ъгъл и красив гол в далечния ъгъл.

До края Азербайджан натисна сериозно и създаде доста добри положения за гол, като такъв падна в 87-ата минута. Курбанли завърши от непосредствена дистанция на празна врата след хубава отборна комбинация.

Следващите планувани приятелски мачове са току преди Европейското първенство. На 4-ти юни играем срещу Румъния, а на 8-и - срещу Словения. За момента пък Азербайджан е планувал контрола само срещу Албания (на 7 юни).

Първо полувреме

Още във втората минута се стигна до напрежение пред вратата на Дюлгеров. След центриране от фал се стигна до отбити топки и два последователни удара в наказателното поле. И в двата случая играчите на България блокираха опасните изстрели.

Натискът на домакините продължи и след ситуацията, като "лъвовете" играеха доста по-рядко с топката, а Азербайджан не я пускаше в първите минути.

Първата по-опасна ситуация за българите бе в 8-ата минута, когато Десподов бе изведен отляво. Играчът на ПАОК влезе навътре и си скъси ъгъла, а накрая бе неутрализиран. Все пак си спечели корнер - след него се стигна до нов такъв, но в нито един от двата случая нямаше опасност за Магомедалиев.

В 11-ата минута един от най-силните играчи на домакините Байрамов показа техника и се справи с Виктор Попов, след което стреля силно в близкия ъгъл, а след рикошет топката мина с малко покрай страничния стълб до Дюлгеров. В следващите минути темпото спадна, но Азербайджан продължи да играе повече с топката.

В 25-ата минута се стигна до напрежение между двата отбора. Илиан Илиев направи неспортсменско нарушение - първо настъпи, а след това и задържа опонент за фланелката, преди да го прегърне изцяло отзад. Джафаргулев пък реагира бурно и отиде при Илиев и го изблъска. Получи се струпване на играчите на двата тима, но напрежението бе туширано с по един картон за двамата замесени.

В 27-ата минута Байрамов бе изведен сам срещу Дюлгеров, но стражът бързо затвори ъгъла и спаси. Шейдаев стигна до отбитата топка, след като защитниците реагираха бавно, но след кратък дрибъл си затвори ъгъла и стреля в аут.

В 36-ата минута Десподов направи техничен финт и бе неприятно подсечен от Мамадов централно срещу вратата на около 25 метра. Капитанът се нае с изпълнението на фала и стреля добре, но противниковият вратар се намеси с чудесна реакция и изби в корнер.

До края на срещата домакините останаха по-активният от двата тима на терена, като стигнаха до нова опасност, при която Дюлгеров се намеси. България пък опита контраатаки, но неособено успешно. Показателно бе, че домакините имаха 14 опита за гол срещу 5 за гостите през първата част.

Второ полувреме

На почивката Светослав Вуцов замени Иван Дюлгеров на вратата. Още в 49-ата минута стражът се прояви с чудесна намеса. Махмудов получи перфектно центриране в наказателното поле и стреля с глава непокрит на няколко метра от голлинията, но прати топката в обсега на Вуцов.

В 52-рата минута Десподов добре намери Илиан Илиев отдясно. Той овладя, влезе навътре и стреля добре, но противниковият вратар спаси.

59' - 0:1! След контраатака след ъглов удар Филип Кръстев спечели ъглов удар. Той бе изпълнен бързо и заучено, като Кръстев изпълни на близко разстояние към Десподов и после топката отново му бе върната. От неособено голям ъгъл халфът завъртя технично топката в далечния ъгъл и вкара красив гол. Повторенията показаха, че корнер не е трябвало да бъде отсъден, тъй като Кръстев играе последен с топката. Заради това и противниковите играчи имаха претенции и се забавиха с подготовката за ъгловия удар.

В следващите минути тимът ни поддържаше добро ниво. В 69-ата минута отнехме топката от съперника в собствената му половина. Лукас Петков влезе опасно в наказателното поле и намери Десподов непокрит на перфектна позиция, но капитанът стреля покрай вратата и се отличи със сериозен пропуск.

В последните 20-ина минути Азербайджан създаде куп положения пред нашата врата, но нито едно от тях не влезе, като на няколко пъти топката мина на сантиметри от страничния стълб.

87' - 1:1! Логичното се случи и Курбанли изравни. След добре проведена отборна атака Курбанли получи на втора греда и на празна врата нямаше проблем да се разпише.

До края на мача потърсиха пълен обрат и ни натикаха в половината ни, но нов гол не падна.

СЪСТАВИ

Азербайджан: Магомедалиев, Мамадов, Хюсеинов, Мустафазада, Джафаргулиев, Диниев, Еди, Байрамов, Шейдаев, Махмудов, Дадашов

България: Иван Дюлгеров, Валентин Антов, Живко Атанасов, Алекс Петков, Виктор Попов, Илия Груев, Георги Костадинов, Филип Кръстев, Кирил Десподов, Илиан Илиев, Алекс Колев

Преди Азербайджан - България

Илиан Илиев все още няма поражение начело на България - равенства срещу Сърбия и Унгария, както и успех над Танзания. Ако не загуби и срещу Азербайджан, той ще стане първият български селекционер на представителния ни тим, който няма загуба в четири поредни мача. За последно това стори Петър Хубчев от ноември 2018 до март 2019 година (четири равенства).

България и Азербайджан са се срещали четири пъти до този момент, като националите ни нямат поражение. Първите им два двубоя са приятелски - България побеждава с 2:1 през 2000 година, а през 2004-та съперниците приключват без гол (0:0).

През 2014 и 2015 година играем европейски квалификации, като първо печелим с 2:1 като гост, а след това записваме и най-категоричната си победа в това съперничество - 2:0 (като домакин).

Повиканите от Илиан Илиев футболисти са на обща стойност 33,03 милиона евро, което е близо два пъти повече от цената на играчите на опонента - 15,93 милиона евро. Шансовете и на двата отбора са доста изравнени, като все пак Азербайджан е с малко фаворит.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички