Георги Иванов-Гонзо се закани, че ще има куп радикални промени родния футбол и националния отбор


Георги Иванов-Гонзо се закани, че ще има куп радикални промени родния футбол и националния отбор
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1984 0

Временният селекционер на националния отбор по футбол на България - Георги Иванов – Гонзо, обяви, че ще предстоят радикални промени при „трикольорите“. Техническият директор на БФС даде интервю пред колегите от „Гонг“, в което каза, че всички предстоящи нововъдения ще целят да се подобри представянето на „лъвовете“ на международната сцена.

Ето какво обясни Гонзо по тази и другите теми, касаещи националния ни отбор:

"Като резултати определено сме разочаровани. Всички очаквахме съвсем различен брой точки, очаквахме и съвсем различно лице на българския национален отбор. Като теглим чертата обаче виждаме много обстоятелства, които доведоха до незадоволителните резултати - и тук изобщо не визирам инцидента в Тбилиси, а други, чисто футболни неща.

Отчитам грешки в селектирането на футболистите - всички сме наясно, че България не разполага с голям избор от качествени играчи, но в отбора трябва да се викат само и единствено футболисти с игрова практика и във форма. Оттук насетне играчите, които не играят в клубовете си, няма да бъдат взимани в националния отбор, независимо от имената им. Също - онези, които идват контузени, ще бъдат изследвани и ако се прецени, че не могат да се възстановят навреме и да бъдат пълноценни, ще бъдат освобождавани.

Всички видяхте какво е нивото на подготовка на играчите ни - функционалните показатели на голяма част от футболистите, които не играят редовно, в началото на лагера бяха катастрофални. Когато играеш за националния отбор, няма как да постигнеш резултати с такива физически данни. За това обаче отговорност трябва да носят и клубовете. В крайна сметка те са длъжни да подготвят, тренират и развиват футболистите, а националният селекционер - да ги селектира и подрежда.

Знам, че за всички е важно кой ще е новият селекционер, но трябва да изберем подходящия човек, а това изисква време. В последните години се изредиха доста национални селекционери, но нивото остана същото. Затова първо трябва да създадем предпоставките националният отбор да има резултати, а след това да мислим кой ще е треньор.

Тук е моментът да подчертая, че ще преразгледаме договорите на абсолютно всички треньори на всички национални гарнитури - ще бъде направен анализ на работата, резултатите и класиранията им, и на база на това ще бъде преценено кой заслужава да продължи да работи с националните си отбори, и кой - не. Същото ще се случи и с медицинските щабове, административните щабове и т.н.

Категоричен съм, че в бъдеще всички национални отбори ще работят с единна методика и стратегия, с обединена игрова философия. С вътрешен кодекс на поведение, с дисциплина. Само така можем да развием футболисти, които след 4-5 години ще дадат резултат. За целта обаче първо трябва да си подредим къщата отвътре.

Искам да кажа нещо много важно - изключително съм разочарован от отношението на бивши футболисти и национали, които само чакат да дойде мач на националния отбор, и излизат да критикуват и да дават пресконференции. Дори не чакат самия мач, а започват с негативизма преди него. Това оказва огромно влияние върху футболистите, върху средата, върху всички. Няма как да се правиш на невероятен патриот и родолюбец, а да сипеш хули върху собствения си отбор и едва ли не да стискаш палци България да загуби, за да докажеш собствена теза и да постигнеш користни цели.

Четох някакъв анализ как се крием зад инцидента в Грузия. Дори за секунда не ми е минала мисъл, че не трябва да играем в този мач! За нас беше важно да играем. Каквото и да сме преживяли, ние сме професионалисти и трябва да вършим работата си по най-добрия начин, а футболистите - да знаят, че защитават авторитета на България, а не собствения си.

Случилото се с Тошко Неделев е изключително неприятен инцидент, но трябва да подчертая, че БФС, грузинската федерация и всички ние, които бяхме в Тбилиси, направихме и ще направим всичко възможно той да се възстанови. Осигурили сме най-добрите условия за него и семейството му. Опитваме се дори да осигурим санитарен самолет, който да го транспортира в България.

Крайно време е хората да разберат, че всички футболисти са равни, те са си наши, независимо от кой отбор са. Аз ги чувствам като свои деца, без значение дали са от Левски, ЦСКА или Лудогорец.

За мен още след мача с Грузия в Разград нашето участие приключи. В Гибралтар ми беше важно да видя на кого мога да разчитам. Тогава голяма част от основните футболисти бяха извън състава и исках да видя какво е физическото, тактическото и техническото състояние на останалите. Бъдете сигурни, че съм си направил изводите.

Оттук нататък очаквайте всички промени, които вече споделих, да бъдат факт. Очаквайте различно лице на България - с подготвени, дисциплинирани, физически издръжливи футболисти, които да играят за страната си по същия начин, по който го направиха в Тбилиси.“

А ето какво заяви Гонзо след мача в Тбилиси срещу Грузия.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички