Георги Дерменджиев: Промяната трябва да дойде от клубовете


Георги Дерменджиев: Промяната трябва да дойде от клубовете
Снимка: БГНЕС

2273 0

Аз работя за българския национален отбор, не за себе си. Това заяви селекционерът на България Георги Дерменджиев в пространно интервю за медийните канали на БФС, в което говори за предстоящите мачове с Гибралтар, Финландия и Република Ирландия.

„Това са важни мачове за националния отбор, аз винаги съм казвал, че със силните противници се прави едно сравнение за нивото – това са три важни мача в края на годината. Винаги когато се побеждава, е добре. Това е важно, ако успеем да запазим и позицията си в Лига В на Лигата на нациите. Дълго време ние чакахме това събитие – българският национален отбор да отиде на такъв форум, беше важно за нас. В крайна сметка, това е едно много сериозно изразходване на психическа основа – после не можахме да се пренастроим за следващите 2-3 мача. Всички статистики показват, че имахме положения срещу Унгария, но резултатът е съвсем различен. Фактите са си факти, ние не участвахме с пълен състав, доста играчи отсъстваха, което оказа влияние“, започна той.

„Всеки иска да има промяна и има един друг такъв момент – ние говорим много по шаблон. Аз не мисля така, има строги правила, които трябва да се насочим към тях. Отново ще минат напразни години и всяка година ще говорим едно и също нещо, а няма да правим нищо. Аз мисля, че промяната трябва да дойде от клубовете, но аз не мога да препоръчам това, което те трябва да правят – те си имат политика, собствениците решават какво да правят, но ако се погледне в дълбочина, трябва по моя преценка да се работи в школите. Точно това е важно – значи, трябва да бъдат изградени школите с методиката, която ще донесе успех. Във футбола е навлезнала много повече науката – ние имаме талантливи деца, но до определена възраст, и след това се губи връзката. Някои искат много рано някъде в чужбина, но те не са готови още – като се получи това нещо, той е под нивото на останалите и е със смачкано самочувствие. Тези деца тук или много ги величаем – критерият е различен. По начало динамиката при децата е много бавна, решенията се взимат много бавно. Това са компоненти, върху които трябва да се работи. Абсолютно комплексен е проблемът“.

Ние не ги шокираме, те се шокират сами. Ние с моя екип имаме много широки наблюдения – дори представяне един списък и на втория ден се правят корекции заради контезени или заразени с коронавирус. Седем основни играчи липсват заради контузии или коронавирус – Петър Занев, Горанов, Георги Костадинов, Тодор Неделев, Кирил Десподов, Исмаил Иса и Пламен Илиев, това са играчи, които липсват за националния отбор, но така или иначе ще има други момчета и ще трябва да се справим. От тук нататък и качеството е различно. Няма такова нещо, това са някакви теории, няма как на мен някой да ми каже кой да избера в националния отбор. Всеки уважаващ себе си треньор – искам да кажа нещо – Аз работя за българския национален отбор, а не за себе си“, постепенно да се върне имиджа на България, това е една тема на хора, които искат да бъдат оригинални по някакъв начин или да го насочат към треньора, това е една позиция трябва да бъдеш истински мъж“.

„Аз искам пак да повторя – всички викани играчи в националния отбор трябва да го заслужат това, никой не може даром да дойде в националния отбор, за мен е важно да има баланс. Не само млади момчета, защото те в повечето случаи не са готови – постепенно младите да могат да израстват, мисля, че това може да се получи, но знаете във футбола се казва „няма млади и стари, има можещи“. Аз винаги съм харесвал добрия колектив и никога не съм се решавал от звездите, бих ги приобщил към отбора, за да дадат още повече качество. Много е трудно да се върне доверието на феновете, то се връща с победи, ние се стараем, но когато резултатът е негативен, това става проблем и публиката се отдръпва. Може и това е точно така – когато хората си обичат отбора и го подкрепят във всеки един момент, това вдъхва вяра на играчите, но това трябва да бъде реално и хората да знаят възможностите на играчите, въпреки всичко да ги подкрепят, за да дойде по-добро време. Аз мисля, че това може да се постигне, ще е необходимо време, но не трябва да правим повече грешки и това е посоката, която трябва да поемем“, завърши Дерменджиев.

Още: "Българският футбол не е на добро ниво, но не трябва да го хулим толкова."

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички