България се съвзе след вихрушка от Швейцария, но бе твърде късно, Петров с неуспешен дебют към Мондиал 2022


България се съвзе след вихрушка от Швейцария, но бе твърде късно, Петров с неуспешен дебют към Мондиал 2022
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

8535 0

Българският национален отбор по футбол стартира с поражение световните квалификации за Мондиал 2022. В дебютния официален мач на Ясен Петров начело на състава "лъвовете" допуснаха загуба с 1:3 от Швейцария на Националния стадион "Васил Левски".

Трите гола за гостите паднаха между 7-ата и 13-ата минута, когато родните състезатели изпаднаха в истински нокдаун. При два от головете може да се търси вината в опитния Петър Занев, докато при третия Пламен Илиев сбърка фатално и не се справи с изстрел от малък ъгъл на Джердан Шакири. Другите голове бяха дело на Сеферович и Емболо.

Цялостното представяне на "трикольорите" през първата част бе кошмарно, почти през цялото време от него Швейцария ни бе натикала в собственото ни поле и разиграваше необезпокоявано, като липсваше и агресията в родните национали. През второто полувреме видяхме друго лице от играчите на Ясен Петров, което определено бе далеч по-добро.

Всичко стартира отлично, след като още преди да е изминала и минута игра Кирил Десподов успя да се възползва от грешка в отбраната на противника и да прати топката в мрежата му, след като стреля без да се бави от границата на наказателното поле и намери оголения от Зомер ъгъл. За съжаление, при гола Десподов се контузи и бе принудително заменен.

През останалите минути от частта българите имаха още няколко нелоши възможности за отбелязване на попадение, като в основата на тях бе появилият се като резерва Спас Делев, който или подаваше, или стреляше опасно при най-интересните ситуации за националите.

Швейцария също имаше своите моменти на контраатака и можеше да направи успеха си още по-изразителен, но отборът видимо бе отписал двубоя още след първата част и трудно можеше да промени нагласата си (а и не бе нужно). В крайна сметка повече голове не паднаха.

За "лъвовете" предстоят мачове с Италия (28 март, неделя) и Северна Ирландия (31 март, сряда), докато Швейцария играе с Литва (28 март, неделя) от цикъла световни квалификации през този месец.

СЪСТАВИ

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Петър Занев, Васил Божиков, Сисиньо, Георги Костадинов, Кристиян Малинов, Даниел Димов, Георги Йомов, Кирил Десподов, Димитър Илиев

Швейцария: Зомер, Мбабу, Елведи, Аканджи, Емболо, Фрьолер, Сеферович, Джака, Родригес, Зубер, Шакири

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

46' - 1:3! Само няколко секунди след началото на втората част гостите допуснаха груба грешка в собствената си половина. Тя дойде от Фрьолер, а Кирил Десподов се възползва моментално, като стреля без да се бави от границата на наказателното поле, а след рикошет топката се озова в мрежата.

Само 3 минути по-късно появилият се на мястото на Кирил Десподов (който се контузи при гола) Спас Делев си спечели пряк свободен удар на отлична позиция и след това се нагърби с изпълнението. То не бе лошо, но човек от станата успя да избие топката в ъглов удар.

В 61-ата минута Делев центрира от пряк свободен удар, като подаването му кацна точно на главата на Георги Костадинов, който стреля с глава от близка дистанция, но ударът му бе в Зомер, който успя да се справи и изби топката.

До края на частта и двата отбора имаха добри възможности за отбелязване на гол, но това така и не се случи и резултатът остана непроменен.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

7' - 0:1! Гостите започнаха със силен натиск и това даде резултат рано-рано. Поредната опасно центрирана топка отляво на нападението на Швейцария, която този път бе засечена прецизно с глава от Емболо който се пребори с Петър Занев и остави Пламен Илиев безпомощен.

10' - 0:2! Българите опитаха да наложат преса високо по терена, но тя не бе изпълнена по най-добрия начин, а гостите размениха бързи подавания, след което Сеферович се оказа на добра позиция в наказателното поле и не сбърка, удвоявайки аванса за своя тим.

13' - 0:3! Кошмарът няма край! Шакири проби отдясно по нападението на своя отбор, след което от нулев ъгъл опита изстрел, а Пламен Илиев допусна необяснима грешка и някак топката се озова зад гърба му и в мрежата на "лъвовете".

До 30-ата минута нови попадения нямаше, но Швейцария продължи да държи домакините в собствената им половина почти през цялото време. Към тази минута владеенето на топката бе в притежание на гостите в 76% от времето. Родните национали имаха един шанс за контраатака, но Кирил Десподов се забави с извеждащото подаване към Йомов, а след това опита центриране, което бе неточно.

До края на полувремето нищо не се промени, като в последните му секунди Сеферович можеше да вкара още едно попадение, след като получи отлично центриране и отправи изстрел с глава, но не осъществи максимално добър контакт с топката и тя излезе в аут.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Жребият не бе особено благосклонен към българския национален отбор по футбол и ни събра в група с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва, като първите два отбора определено превъзхождат в пъти повече със звездни имена нашите родни състезатели. Само първите отбори в групите си осигуряват директно място на Мондиал 2022, докато 10-те втори + още два тима от Лигата на Нациите, ще спорят за... едва 2 места.

Мачът срещу Швейцария ще е дебютен за новия селекционер на България Ясен Петров. Той избра група от 28 играчи за двубоите срещу Швейцария, Италия и Сев.Ирландия, като сред повиканите има и 10 пълни дебютанти. Петров ще има тежката задача да изведе отбор, който през есента завърши твърдо на последното място в групата си от турнира "Лига на нациите" без победа, с 4 загуби, 2 равни и голова разлика 2:7. Катастрофалните резултати логично доведоха и до раздялата с предшественика му Георги Дерменджиев, който за 12 месеца начело записа актив от 2 победи срещу тимовете на Чехия и Гибралтар, 2 равенства и 7 поражения.

Очаква се Ясен Петров да заложи на Пламен Илиев под рамката на вратата, а пред него защитната четворка да се оформи от Васил Божиков, Петър Занев, Валентин Антов и Страхил Попов. Новоизбраният капитан Георги Костадинов в компанията на Кристиан Малинов ще са централните полузащитници, като не е изключено до тях да видим и трети опорен халф. По фланговете вероятно ще започнат Кирил Десподов и Георги Йомов. Димитър Илиев изглежда фаворит за лидер на нападението на "лъвовете". Възможни са и изненади и така сред титулярите да попаднат и други играчи на пловдивския Локомотив - сред повиканите са Момчил Цветанов, Петър Витанов и Бирсент Карагарен. Наставникът Ясен Петров обяви на вчерашната пресконференция, че ще съхрани играча на Специя Андрей Гълъбинов за срещата с Италия в неделя и така единствен вариант за чист централен нападател днес остава голмайсторът на Ботев Пловдив Атанас Илиев, за когото това ще е възможност за дебют с националната фланелка.

Гостите от Швейцария пристигат в София без победа в последните си 7 официални срещи и без съмнение ще са пределно мотивирани да прекъснат негативната серия. За последно момчетата на треньора Владимир Петкович се поздравиха с успех срещу скромния тим на Гибралтар преди повече от година. Швейцарците впоследствие обаче изиграха зрелищни и равностойни двубои срещу Германия и Испания, в които загубиха само веднъж и 3 пъти завършваха наравно. Тимът ще играе и на финалите на предстоящото това лято ЕВРО 2020, където е в една група заедно с Уелс, Италия и Турция. Няма съмнение, че наставникът Владимир Петкович ще използва срещата с "трикольорите" именно и за официален старт на подготовката за еврофиналите. В състава на швейцарците впечатляват имената на звездите от немската Бундеслига Ян Зомер, Нико Елведи, Мануел Аканджи и Рубен Варгас. Полузащитниците на Ливърпул и Арсенал Джердан Шакири и Гранит Джака, нападателите Харис Сеферович (Бенфика), Адмир Мехмеди (Волфсбург) и Марио Гавранович (Динамо Загреб) допълват респектиращия списък.

За последно България и Швейцария се срещнаха в една група в квалификациите за Евро 2012. Тогава в София мачът завърши с нулево равенство, а в гостуването "лъвовете" загубиха с 1:3. Хеттрик тогава отбеляза Джердан Шакири, който почти сигурно ще започне от първата минута на Националния стадион и довечера. Двата отбора заемат и ярко контрастиращи места в световната ранглиста на ФИФА - българите са на 68-мо място, а гостите на престижното 16-то. Любопитен факт е, че от 2005 година Швейцария няма загуба при гостуване в световните квалификации срещу по-ниско позициониран противник в класацията.

България не се е класирала на голям форум от 2004 година, когато за последно участвахме на Европейското първенство по футбол в Португалия. Догодина в Катар пък ще се навършат 24 години откакто българският химн не се е чувал на световни финали. Днес всички ще стискаме палци поредното ново начало в националния ни отбор да бъде успешно!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички