България се хиксира с футболното "джудже" Гибралтар


България се хиксира с футболното "джудже" Гибралтар
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

5691 0

Националният отбор по футбол на България завърши при равенство 1:1 като гост на Гибралтар в 3-ия си мач от група 4 на Лига "C" от Лигата на нациите. Резултатът в мача бе открит от Георги Минчев през първото полувреме. В средата на второто, домакините получиха дузпа за игра с ръка на Андриан Краев и стигнаха до равенството и отбелязаха първия си гол в тазгодишното издание на надпреварата. 

През първото полувреме "лъвовете" определено натиснаха съперника, като Мартин Минчев имаше две много добри възможности, докато не се стигна до добавеното време от 2 минути, в които Георги Минчев овладя подаване от Георги Миланов и матира вратарят на домакините с близък удар. 

Втората част, обаче, започна с натиск на играчите на Гибралтар, които успяха да организират опасни контра-атаки и в край на сметка спечелиха дузпа, след като Андриан Краев игра с ръка по време на изпълнение на пряк свободен удар. ВАР преразгледа ситуацията, включително и главния съдия и дузпата бе потвърдена. Лиъм Уолкър вкара наказателния удар в 61' и оформи равенството. До края на срещата чисти положения за националите ни нямаше, а Георги Минчев изпусна да донесе победата за България в последната секунда на добавеното време.

За България това е второ равенство в Лигата на нациите, след равенството със Северна Македония в първия си мач и заема предпоследно място в групата с 2 точки. Гибралтар са последни с 1 точка. 

В другата среща в групата Грузия победи с класически резултат 0:3 Северна Македония и оглави класирането в група 4 с три поредни победи и пълен актив от точки, докато западните ни съседи са втори с актив от 4 точки. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

И двата тима тима имаха по едно добро положение в първите 5' на срещата. България получи право на пряк свободен удар, но центрирането на Кръстев и последвалия удар на Чорбаджийски не затрудниха защитата на Гибралтар. Веднага след това домакините опитаха да направят опасна атака, но единственото, което спечелиха бе корнер. в 7' Брито получи жълт картон за Гибралтар за фал срещу Божидар Чорбаджийски, но претенциите на гостите бяха към главния съдия, който прекъсна опасна атака за "лъвовете". Секунди след това и Уолкър получи предупреждение за оспорване на съдийското решение. Коварна топка бе пратена в наказателното поле на "трикольорите" след корнер в 12', но Христов успя да се справи.

Мартин Минчев изпусна феноменална възможност за националите ни, след като успя да засече центриране от дясно на Георги Миланов, но Коулинг спаси и изби в корнер. Веднага след това "лъвовете" имаха претенции за задържане в наказателното поле на Петко Христов от капитана на Гибралтар, но единственото, което последва бе нов ъглов удар. Натиска на българите се засили в средата на първото полувреме, като отново Мартин Минчев имаше шанс да отбележи, но не успя да засече подаването на Виктор Попов. След това триото на Левски в халфовата линия успя да разиграе с по едно подаване, но защитата на домакините се справи и не допусна удар към вратата си. Капитанът на България - Георги Миланов опита далечен удар в 29', но топката мина високо над вратата. В 30' двамата крайни защитници имаха възможността да комбинират и да създадат опасност, но Единсон Йорданов не успя да овладее подаването на Виктор Попов. В 32' Уолкър направи опасен шут към вратата на Вуцов от 30 метра, но младокът внимаваше и не допусна гол. В 39' Филип Кръстев изведе Единсон Йорданов, който в последствие се оказа в положение на засада, но определено ситуацията беше опасна, въпреки че Георги Минчев не успя да засече топката във вратата. Опасна ситуация пред Вуцов се откри в самия край на първото полувреме след центриране от корнер, а капитанът на Гибралтар бе оставен абсолютно непокрит. За щастие на "лъвовете" той стреля неточно с глава след центриране на задната греда. 

ГОЛ! Георги Минчев откри резултата за "лъвовете" с дебютния си гол с националната фланелка във втората минута на добавеното време. Националите организираха великолепна контра-атака, а капитанът - Георги Миланов асистира по великолепен начин за играча на Риека, който преодоля едва двама останали в защита на Гибралтар и реализира.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част стартира с два бързи корнера за България, но защитата на Гибралтар успя да се справи. Невероятна възможност за изравняване на резултата се откри пред домакините, но феноменалната намеса на Светослав Вуцов спаси "лъвовете" от получаване на "лек" гол. Валарино се озова съвсем сам в наказателното поле на България, ударът му мина под краката на Чорбаджийски, но вратарят на "трикольорите" успя с крак да избие топката. Националите успяха да се съвземат след това положение и продължиха с натиска си като през първото полувреме. Няколко центрирания на Жоро Миланов не бяха засечени от играчи на България. В 55' Валарино опита прехвърлящ удар, след като успя да засече избита топка от Вуцов, която все пак "кацна" на мрежата. 

В 59' главният съдия преразгледа ситуация за дузпа след като топката се отби в ръката на Краев след пряк свободен удар за Гибралтар. В край на сметка той я отсъди въпреки, че ситуацията не се видя чисто. 

ГОЛ! Лиъм Уолкър реализира 11-метровия наказателен удар в 61' и по този начин отбеляза и първия гол за Гибралтар в тазгодишното издание на Лигата на нациите. 

В 66' домакините отново хванаха на контра защитата на България, но само великолепния шпагат на Филип Кръстев спаси вратата ни от втори гол, след като Светослав Вуцов също бе излязъл извън наказателното поле. Георги Миланов опита удар към вратата от пряк свободен удар, но топката се оказа прекалено лесна за Коулинг и той я улови безпроблемно. След влизането на Десподов и Неделев, националите успяха да стигнат до възможност, но Петко Христов не успя да уцели вратата след центриране на звездата на Лудогорец. Срещата се "закучи" и домакините "изцеждат" времето,  междувременно за гостите влезе Атанас Илиев. Именно той пропусна най-добрия шанс за България през второто полувреме след центриране на Тодор Неделев от ляво на наказателното поле.

Стартови състави:

Гибралтар: Коулинг - Торила, Чиполина (К), Уайзман, Лопеш, Оливето - Валарино, Анесли, Брито - Кашаро, Уолкър

България: Вуцов - Йорданов, Христов, Чорбаджийски, Попов - Краев, Кръстев, Миланов (К), Мартин Минчев - Стефанов, Георги Минчев

Гибралтар - България по ТВ: Къде да гледаме мача?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Гибралтар - България

ПРЕДИ МАЧА

Днес Георги Иванов - Гонзо ще направи своя дебют като старши треньор на "лъвовете". До момента той е бил начело само на клубни отбори - Левски, Локомотив Пловдив и Черно море, а преди няколко месеца бе започнал работа като технически директор към БФС.

До тази ситуация се стигна, тъй като Ясен Петров хвърли оставка след срамното 2:5 от Грузия, но не трябва да се забравя, че България изигра слаб мач и при равенството със Северна Македония (1:1). Гонзо е само временен наставник, а след последния мач (гостуване на Грузия, 12 юни) ръководството на родния футбол ще се заеме със задачата да намери нов постоянен старши треньор.

Непретенциозните домакини от Гибралтар са единственият тим, който е зад "трикольорите" в класирането, след като записа две загуби - от Грузия с 0:4 като гост и от Северна Македония с 0:2 като домакин.

България и Гибралтар са играли само веднъж помежду си - през 2020 година "лъвовете" побеждават с класическото 3:0 в приятелска среща в София. Головете тогава са дело на Александър Цветков, Георги Йомов и Димитър Илиев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички