В подкрепа на bTV: Време е да бъде сложен край на абсурдите в БФС


В подкрепа на bTV: Време е да бъде сложен край на абсурдите в БФС
Снимка: БГНЕС

21327 0

На 21-и октомври тази година Борислав Михайлов ще навърти колосалните 14 години начело на българския футбол. За да стоиш толкова дълго на толкова важен пост има два варианта - или да вършиш невероятно добра работа, или така да си се вкопчил в желанието за власт, че сърце не ти дава да погледнеш малко по-далеч от собствения си нос. От коя порода е президентът на БФС оставяме на нашите читатели да преценят, защото всеки има право да направи своя избор. Но на нас в SportLive.bg ни дойде до гуша от поредицата абсурди, родени от ръководителите на родния футбол, докарали тази велика игра до дъно, което дори изстрадалият български фен не е виждал. 

Днес обаче няма да ви занимаваме с представителния тим, воден от Красимир Балъков, нито с националите по плажен футбол и липсата на каквато и да е заинтересованост от БФС относно отбор, за чиято финансова издръжка отговаря. Няма да говорим за поредицата безумни решения взети наскоро, нито за 15-годишния период, в който български футболен крак не е стъпвал на терен на голямо футболно първенство, нито за състоянието на тази игра като цяло в страната. Днес ще говорим за нещо също толкова притеснително, което засяга цялата журналистическа гилдия в България и най-вече свободата на словото. 

На 04.10.2019 година националната медия bTV получи отказ да отрази срещата България - Англия, която се явява едно от най-големите събития в спортния живот у нас за настоящата година. Като причина се изтъква "нарушаване на установения ред за медийно отразяване на двубоите на българския национален футбол". Истината обаче е много по-проста - БФС налага "вето" на медията, която показа на многомилионната си аудитория как за Борислав Михайлов "установеният ред" не важи

Отказът на акредитации за екипа на bTV е следствие на репортаж, заснет на стадион "Васил Левски" при загубата с 2:3 от Косово. Тогава, малко след полунощ, шефът на родния футбол напусна стадиона в собствения си джип, който се озова на лекоатлетическата писта, заобикаляща терена. Поради каква причина Михайлов не посмя да се появи пред българските журналисти тогава не стана ясно, но също така не стана ясно защо за Борислав Михайлов нямаше никакви последствия, че е нарушил правилника за експоатация на стадион "Васил Левски", нареждайки колата да го вземе от пистата на стадиона. Последствия имаше единствено за Георги Кузев - директорът на Националния стадион, защото е позволил това да се случи (въпреки че нямало изрична забрана за това, по думи на министър Красен Кралев). А някой да помни дали Михайлов се извини за действията си? Историята беше бързо потулена, беше намерена изкупителна жертва, а керванът продължи без последствия. Докато не дойде новината за отказана акредитация на bTV за срещата с Англия - действие, засягащо пряко свободната журналистика у нас. 

SportLive подкрепя частната медия в протеста ѝ срещу отказа на акредитиране за срещата. Този случай не трябва да остава без гласност, а в БФС трябва да разберат, че не са организация, която може да прави каквото си иска без последствия и без отпор, когато такива действия трябва да бъдат предприети. Свободата на словото трябва да остане приоритет №1, №2 и №3 на българските медии и SportLive има твърда позиция по настоящия казус. Абсурдно е медия да бъде наказвана за това, че е показала нередни действия на публична личност, която отговаря за обществено значим продукт, какъвто е футболът. Отказът на акредитация към представители на медии, които вършат работата си чистокръвно и съвестно, е морално престъпление на организация, ясно демонстрираща усещането си за превъзходство. 

Считано от днес SportLive заема твърда позиция срещу дейстивята на БФС спрямо частната медия, както и срещу действията на организацията в ущърб на българския футбол. За начало нашият екип няма да отразява нито думичка, излязла от устата на човек с ръководен пост в БФС относно следващите мачове от европейските квалификации. Единствено двата мача и мненията на футболистите са релевантни за нашата медия, тъй като те нямат пряка вина за действията на своите така наречени "шефове и отговорници". 

Същата твърда позиция заема и Actualno.com, а за финал ви оставяме да размишлявате над думите на главния редактор на информационния портал Ивайло Ачев: 

"Още в първата седмица на октомври, Българският футболен съюз (БФС) стигна до ново дъно – спря акредитациите за домакинството ни с Англия на bTV. И причината, макар и управляващите футбола ни да не я казаха директно, е, че точно репортер на bTV засне как джипа на Боби Михайлов се разхожда по пистата на стадион „Васил Левски”, със сигурност не сам-самичък.

Г-н Михайлов, едно време бяхте отличен вратар – за пример. С колегите Ви в националния отбор подарихте на България САЩ’94, което никой съзнателен съвременник никога няма да забрави. И кажи-речи от онези години правите всичко възможно да опетните и унищожите този спомен, вече като управленци – че българският футбол може да е на световно ниво.

Лично мен, като главен редактор на Actualno.com, ме докарахте дотам да не ми пука грам за този спорт в България, без който преди години не можех да си представя живота. Сега не бих могъл да изброя дори трима „национали”, не знам след Лудогорец, Левски и ЦСКА кой къде е в класирането (проверих за всеки случай и се оказа, че Локомотив Пловдив всъщност са пред ЦСКА), а и нямам желание – точно заради такива неща като акредитациите за bTV, а те са десетки, стотици, хиляди през годините.

Затова лично от мен имате вето – не ви следя, не се интересувам какво правите и не ми пука. Надявам се колкото се може повече хора да са толкова отвратени, че да не го правят. Така ще си живуркате точно там, където заслужавате – от един джип до следващия. А може би някога българският футбол ще излезе от джипа – дано". 

Не само БФС са виновни за състоянието на българския футбол. Но определено са №1 сред заподозрените. SportLive и Actualno подкрепят bTV в поредния абсурд на БФС и осъждат всяко посегателство върху изстрадалта достатъчно журналистическа професия в България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички