В Швеция си припомнят: Преди 22 години Господ беше българин, но вече явно не е


В Швеция си припомнят: Преди 22 години Господ беше българин, но вече явно не е

2073 0

Изминаха вече 22 години, но споменът за златното лято от САЩ '94 още топли душите на българина и напомня на опонентите ни, че и България е била фактор в най-великата игра.

Предстоящият противник на „лъвовете" в световните квалификации обърна сериозно внимание на най-големия успех на България във футбола.

Товя лято беше също толкова специално и за Швеция. Двата тима бяха само на крачка от спора за златните медали, но се задоволиха с двубоя за третото място на „Розе Боул" в Пасадена, спечелен от скандинавците с 4:0.

Ново тежко изпитание пред България

Шведското издание „Афтонбладет" направи сериозен анализ на представянето на Пеневата чета, а основният акцент пада върху вече покойният Трифон Иванов, на когото шведите отдават огромна почит.

„Беше лято, когато Господ беше българин, а по това време в отбора се подвизаваше Трифон Иванов - централен защитник с дълга и къдрава коса, брада и вълчи очи", пише в своята статия журналистът Ерик Нива, цитиран от вестник "Труд".

Швеция се страхува от България поради интересна причина

"Той е и първият от онзи отбор на българите, който си отиде от този свят. Всеки, който се интересува от футбол в Швеция, знае кой е Трифон Иванов.

Неговата история е свързана изцяло с България - от сенките на комунизма до влизането в Европейския съюз. Възходи и падения.

Шведите са отчаяни, раздават безплатно билети за мача с България

Часовникът беше спрял на 89:59 мин, когато в същия момент Емил Костадинов смълча „Парк де Пренс". Господ е българин, крещеше от еуфория коментаторът Николай Колев. Господ е българин, заяви и широко усмихнатият Христо Стоичков след победата над Аржентина с 2:0.

Същата фраза изрече и Борислав Михайлов след двете уловени дузпи срещу Мексико. 22 години изминаха оттогава и по всичко личи, че Господ вече не е българин."

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички