Радев разкритикува управляващите: Намесата в БФС е безпрецедентна, това трябва да спре!


Радев разкритикува управляващите: Намесата в БФС е безпрецедентна, това трябва да спре!
Снимка: БГНЕС

3331 0

Президентът на България Румен Радев също се изказа във връзка с разразилия се расистки скандал и последствията след това (оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и влизането на ГДБОП в сградите на футболния съюз). Според Радев "футболът е огледало на държавата" и добави, че за него е "безпрецедентно държавата да се намесва в една абсолютно независима федерация".

"Не трябва да съдим за футбола като някакво единично отделно явление от държавата. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това", заяви Радев, цитиран от БГНЕС.

„За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата федерация, както са изискванията на ФИФА и УЕФА. Това не трябва да се допуска. А това стана практика. И за много други институции, уж независими от държавата. Мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете“, коментира президентът и добави, че нито една федерация няма охранителни и разследващи функции и не може да изземе функциите на органите на реда и държавата.

Според Радев, искането на оставката на Борислав Михайлов с тези аргументи е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят.

„Крайно неприятно е България, която спаси 50 000 евреи и не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, в най-ужасното време за Европа, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем. Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство“, заяви той и добави, че докато политици си позволяват да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължат.

Всички новини около българския футбол следете в SportLive.bg

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички