Постиженията и футболистите, които Георги Петков остави зад себе си


Постиженията и футболистите, които Георги Петков остави зад себе си

2471 0

Българският вратар Георги Петков влезе в историята не само на родния футбол, но и в този на международния европейски. Стражът започна като титуляр в двубоя срещу Кипър в Лигата на нациите и задмина не малко рекорди. 

Освен че се превърна в най-възрастния играч, обличал националната фланелка, то вече е и най-възрастният вратар в европейския футбол на международно ниво. Със своите 42 години и 253 дни, Петков изпревари легендарния страж на Ливърпул Илайжа Скот, който изиграва последната си среща за Ирландия на 42 години, 6 месеца и 15 дни.

За България предишното върховото постижение принадлежеше на Христо Христов-Бараката (37 години и 183 дни).Припомняме, че през август Петков стана най-възрастният играч в българския елит, като все още застава на вратата за своя клубен отбор Славия.  Появата на Петков срещу Кипър бе отразена и дори от BBC. Изданието също така цитира думите на стража, че за него не е толкова важен този рекорд и е готов винаги да помага на националния отбор. 

ГОШО ПЕТКОВ: НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ТАКЪВ КОЛЕКТИВ

В световен мащаб най-възрастният в официален двубой е египтянинът Есам ел Хадари. Той счупи рекорда на 45 години и 161 дни в двубоя със Саудитска Арабия на Световното първенство в Русия през лятото. Преди това върховото постижение беше на колумбиеца Фарид Мондрагон.

Той пази на 43 години и три дни при 4:1 над Япония на световното в Бразилия през 2014 г. Втори е колумбийската легенда Фарид Мондрагон от а Мондиал 2014, когато бе на 43 години и 3 дни. Петков влиза в Топ 3 на света по този показател. С постижението си българинът изпреварва легендарните Дино Дзоф, Пат Дженингс, Джим Лейтън, Питър Шилтън, както Йежи Дудек.

Авторитетно британско издание обърна специално внимание на Георги Петков доста преди двубоя - ето какво написа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички