19-ти мач без победа навън: Кошмарен гаф на Михайлов закопа България срещу Катар


19-ти мач без победа навън: Кошмарен гаф на Михайлов закопа България срещу Катар
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

10962 0

Националният отбор на България по футбол изигра пореден слаб мач и загуби с 1:2 от Катар в контрола, проведена на "Едюкейшън Стейдиъм" в Доха. Домакините на Мондиал 2022 треснаха селекцията на Ясен Петров след гол от дузпа на Акрам Афиф и попадение на Балем Куки, възползвал се от груба грешка на вратаря ни Николай Михалов. Между тях за лъвовете се разписа Кирил Десподов.

Така трикольорите продължават да копаят дъното, регистрирайки 19-ти мач без победа навън. А това поражение дойде от съперник, който меко казано няма място на Мондиала, но ще участва на него, защото има привилегията да е домакин на форума.

Съдията от Мохамед Хойш от Саудитска Арабия подкрепи катарците с няколко тънки отсъждания в тяхна полза, но лъвовете разочароваха с представянето си. В офанзивен план липсваше креативността, а нелепа грешка в защита и нескопосана проява на вратаря Николай Михайлов подариха  победата на Катар.

Домакините на Мондиал 2022 поведоха в резултата след гол от дузпа на Акрам Афиф в 27-ата минута, като останаха сериозни съмнения за засада на Мигел Педро при ситуацията. Кирил Десподов изравни след час игра. В 75-ата минута обаче Ники Михайлов закопа националите ни с кошмарен гаф, позволил на Балем Куки да вкара с глава победния гол във вратата му.

Идния вторник селекцията на Ясен Петров ще изиграе и втората си контрола на катарска земя. Съперник в нея ще е изключително класният отбор на Хърватия, който е световен вицешампион.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините пробваха да осъществят натиск веднага след началото на мача. Първият удар към вратата на Николай Михайлов дойде във 2-ата минута. Отправи го Акрам Афиф, но не уцели целта.

Постепенно натискът на катарците поутихна. Лъвовете тръгнаха по-смело напред. Кирил Десподов направи добър пробив отдясно в 11-ата минута, но след това прати топката на точката на дузпата, където нямаше негов съотборник. Минута по-късно защитник блокира удар на нападателя на Лудогорец в корнер.

В 24-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Божиков срещу Педро Мигел. Освен че дузпата беше доста спорна, останаха сериозни съмнения и за засада.

Изпълнението на наказателния удар се забави с 3 минути, но в крайна сметка явно ВАР не промени решението на рефера от Саудитска Арабия. 

Акрам Афиф се нагърби с отговорността и матира Ники Михайлов - 1:0.

Само 120 секунди по-късно вратарят ни се намеси и предотврати втори гол за домакините след удар на Алмоез Али.

Капитанът  на България Георги Костадинов стреля с глава след статично положение в 34-ата минута, но не уцели вратата, пазена от Баршам. В 40-ата минута бранител блокира удар на Десподов, който е и най-дейният в редиците на лъвовете.

Тодор Неделев имаше шанс да изравни в 44-ата минута. Халфът на Ботев Пд стреля от пряк свободен удар от дъгата на пеналта, но Баршам показа котешки рефлеск и изби в корнер. 

Този шут бе първият ни точен изстрел към вратата на домакините.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Веднага след почивката в игра за нашите влязоха Едисон Йорданов и Георги Минчев. Те замениха Васил Божиков и Мартин Минчев.

В 48-ата минута Неделев отправи слаб удар от 20 метра, който не затрудни стража на домакините.

Звездата на Ботев Пд отправи нов страхотен шут в 51-ата минута, преминал на сантиметри от гредата.

След паузата нашите показват живец в играта си и осъществяват нещо като натиск.

По-агресивната игра на трикольорите се увенча с успех в 60-ата минута, когато Кирил Десподов изравни. Нападателят на Лудогорец бе изведен отлично в наказателното поле от Кристиян Малинов и прати топката в мрежата на Баршам – 1:1.

След скучен около четвърт час, домакините отново поведоха. Балем Куки направи резултата 2:1 в 75-ата минута, възползвайки се от кошмарна грешка на Николай Михайлов. След центриране от фаул стражът ни излезе неразчетено и позволи на футболиста на Катар да матира с глава, след като и защитата ни буквално заспа при това центриране.

До края нашите пробваха натиск, за да изравнят. Трикольорите обаче нямаха сили и идея как да стигнат до нов гол.

 Ето титулярите:

КАТАР: Мешаал Аиса Баршам; Асим Мадибо, Тарек Салман, Буалем Хухи – Исмаел Мохамед, Карим Будиаф, Мохамед Ал Баяти, Оман Ахмед – Абдула Ал-Ахрак – Акрам Афиф, Алмоез Али;

БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов; Васил Божиков, Андреа Христов, Петко Христов, Иван Турицов – Кристиян Малинов, Георги Костадинов, Тодор Неделев – Кирил Десподов, Мартин Минчев, Спас Делев;

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ КОНТРОЛАТА КАТАР - БЪЛГАРИЯ?

Днешната среща е част от минитурнир, в който участват и отборите на Словения и Хърватия. Досега "лъвовете" никога не са играли срещу домакина на Мондиал 2022.

Ако запише успех навън, България ще сложи край на тежка серия от 18 гостувания без победа. За последно тимът ни победи навън през септември 2018 година, когато надви с 2:1 Словения в Лига на нациите.

Националният ни отбор не успя за пореден път да се класира на голям форум, след като за Катар 2022 завърши четвърти в квалификационна група "С". В последния мач от цикъла футболистите на Ясен Петров загубиха с 0:4 от Швейцария.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички