Звезда мачка нашите тимове, но е безсилен в България


Звезда мачка нашите тимове, но е безсилен в България

5986 0

Цървена звезда три пъти се е изправял срещу български тим в Европа. Първият случай е още при откриването на европейските клубни турнири през 1956/57. Тогава белградският гранд излиза срещу ЦСКА. Това става в надпреварата за КЕШ или настоящата Шампионска лига, припомня вестник "Тема спорт".

В първия двубой сърбите печелят с 3:1, а в гостуването на "Васил Левски" падат с 1:2. "Червените" повеждат с гол от дузпа на Стефан Божков в 22-ата минута. Само седем по-късно звездашите изравняват също от наказателен удар чрез Тасич. В края на първата част Панайотов дава аванс на "армейците". През втората част столичани получат нова дузпа, но Стефан Божков стреля над напречната греда и гостите продължават напред.

Лудогорец с тежък жребий в ШЛ, вижте кой се падна на шампионите

Двайсет години по-късно Звезда се изправя срещу Локо (Пд) в турнира за Купата на УЕФА. В първата среща на българска земя "черно-белите" печелят с 2:1. Сърбите повеждат в 19-ата минута с гол на Филипович. Само единайсет по-късно обаче Фиданов изравнява, а в 46-ата Христо Бонев носи успеха на "смърфовете". В реванша пловдивчани губят с 1:4 и са елиминирани от надпреварата.

През сезон 1987/88 в турнира за Купата на УЕФА жребият среща "звездашите" с друг пловдивски тим - Ботев. В първата среща сърбите печелят на своя стадион с 3:0, а в реванша пак се препъват. Те повеждат с гол на Джурович още в 11-ата минута, но "канарчетата" стигат дo пълен обрат, след като Пашев е точен от дузпа в 56-ата минута, а по-късно и Георгиев бележи. В края обаче Бинич оформя крайното 2:2.

Това е и последният до момента опит на Звезда да спечели в официален мач в България. Въпреки липсата на успех на наша земя и в трите случая 27-кратният шампион на Сърбия продължава напред.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички