Съперникът на Лудогорец - пише история в Европа от година, но няма подходящ стадион


Съперникът на Лудогорец - пише история в Европа от година, но няма подходящ стадион
Снимка: БГНЕС

3714 0

Шампионът на Косово - ФК Балкани, се превърна в първия съперник на родния хегемон Лудогорец през настоящия сезон в Шампионска лига. Това стана ясно след тегленето днес на жребия за първия квалификационен кръг на най-комерсиалния европейски турнир. 

Двубоите между съперниците, с голяма разлика в класите, ще бъдат на 11 - 12 юли и съответно реванша - на 18 - 19 юли. До този момент отборите не са се срещали, а първият двубой ще се проведе на стадион "Фадил Вокри" в столицата Прищина. 

Проблемът с домакинствата

Това на практика е националното съоръжение на бившата югославска страна, докато двукратният шампион на Косово играе шампионатните си двубои на Градски стадион "Сува река" с капацитет за 3000 души, но и без условия за провеждането на международни срещи. 

Именно липсата на добро съоръжение е сред големите проблеми пред създадения през 1947 година клуб. Проблеми, които не отговарят на тим като Балкани, който през миналия сезон получи дългоочаквания елитен "международен" статут.


Video edited on Kapwing

Рейдът в Европа

Тогава "оранжевите" достигнаха за първи път в историята си до груповата фаза на европейски клубен турнир. Това стана възможно след завоюването на първа титла през сезон 2021/22. Това позволи на клуба да стартира в Европа от първия предварителен кръг на Шампионска лига, но тимът отпадна от Жалгирис, въпреки че не загуби в рамките на 180 минути - две поредни нулеви ремита. 

Познатите литовци на Лудогорец вкараха попадение като домакин в 97-мата минута и така пречупиха съперника си. Това прати косоварите директно в Лига на конференциите, където извървяха пътя до груповата фаза. Първо смачкаха с обща голова разлика 10:0 Ла Флорита от Сан Марино, а след това драматично елиминираха Клаксвуйк от Фарьорските острови като гост след изпълнението на дузпи. 

"Подарък" за усилията

В плейофната фаза Балкани срещна северномакедонския Шкупи и с аванс като гост от 2:1 в първата среща - успя да победи с 1:0 и в реванша за историческия момент. Последва групова фаза в третия по сила европейски клубен турнир, който се превърна в бонус за косоварите, а резултатите бяха налице след успех над Сиваспор като гост и реми с Клуж у дома. Третият отбор в групата бе Славия Прага. 

Косоварският Балкани може да се похвали с общо 3 трофея в скромната си откъм успехи история, а от 5 години отново е в местния елит. През 2022 г. за първи път спечели шампионата, направи го и тази година, но този път ликува и със Суперкупата.

Вижте първия нов футболист на Лудогорец през лятото!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички