Статистиката е на страната на Лудогорец преди двубоя с Виктория Пилзен


Статистиката е на страната на Лудогорец преди двубоя с Виктория Пилзен
Снимка: БГНЕС

2087 0

Лудогорец ще стане шестият български отбор, който се изправя срещу чехи в европейските клубни турнири. Досега това са правили ЦСКА - на три пъти, Локо Пд, Академик София, Славия и Левски. Балансът ни от 13-те изиграни мача до момента е отрицателен - 4 победи, 4 равенства и 5 загуби.

Битките ни с чехите са равностойни. В някаква степен дори имаме предимство, тъй като в четири от общо шестте елиминацион-ни сблъсъка сме продължили напред.

За първи път ЦСКА се изправя срещу чешки тим през сезон 1961/62. В предварителния кръг за КЕШ армейците отпадат от Дукла Прага. В България двата тима завършват наравно 4:4, а в столицата на Чехия червените отстъпват с 1:2.

Научете всичко за Виктория (Пилзен) - "чешкият Лудогорец"

През кампания 1965/66 в турнира за Панаирната купа жребият праща Локо Пд срещу Спартак Бърно. Смърфовете също не успяват да преодолеят съперника. Те губят като гости, но достигат до успех с 1:0 в България след гол на Иван Кънчев преди почивката. Години по-късно в Купата на УЕФА несъществуващият вече Академик София става първият наш тим, успял да преодолее чехи. Студентите отстъпват с 0:2 6 гостуването си на Славия Прага, но в София Альоша Димитров вкарва два пъти и праща срещата в продължения, където Симеон Янков се превръща в герой, реализирайки с глава, информира "Тема спорт".

През 1980/81 Славия повтаря стореното от Академик, но срещу Спарта. В 1/8-финалите за КНК белите падат с 0:2 при визитата си, но у дома за 90 минути вкарват три и не се пропукват нито веднъж.

Запознайте се с невероятната история на този герой на Лудогорец

Няколко години по-късно ЦСКА пак в 1/8-финал, но за КЕШ, също елиминира Спарта. Червените правят равенство 2:2, а на "Армията" вдъхновени от гения на Христо Стоичков разбиват съперника с 3:0. Камата бележи в края на първата част от дузпа, а в 84-ата Костадинов удвоява, преди на сцената 5 минути по-късно пак да се качи носителят на "Златната топка" за 1994 година.

През новия век Левски успява да прескочи Славия Прага във втори кръг за Купата на УЕФА. Двата тима правят две равенства, но сините се класират заради двата си гола на чужд терен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички