Мощта на Аякс: Две умопомрачителни разлики с Лудогорец покрай плейофа в Лига Европа


Мощта на Аякс: Две умопомрачителни разлики с Лудогорец покрай плейофа в Лига Европа
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: LAP.bg

4174 0

Българският шампион и хегемон за последните над 10 години у нас Лудогорец влиза в тежък спор за място в груповата фаза на Лига Европа. За съперник "орлите" ще имат един от най-успешните отбори в Европа - нидерландския гранд Аякс.

Разградчани са в ролята на пълен аутсайдер и ще трябва да покажат най-доброто от себе си, за да имат шанс. Въпреки че именитият съперник далеч не се намира в най-добрия си период, той отново има огромно преимущество по ключовите показатели.

Аякс с над 5 пъти по-скъп състав от Лудогорец

Съставът на Аякс е значително по-високо оценен от този на Лудогорец. Справка в специализирания сайт Transfermarkt показва, че стойността му е 220,1 милиона евро срещу 41,25 милиона евро за "орлите". Средната цена на играч на нидерландския отбор е 8,15 милиона евро, докато при Лудогорец - 1,38 милиона евро.

Най-скъпите футболисти на Лудогорец - топ 5

От футболистите на Ивайло Петев най-високо оценен е Бернард Текпетей - 5 милиона евро. В своеобразния топ 5 по този показател има и двама българи, но единият е измъчван от тежки контузии в последните години - Антон Недялков.

Защитникът е на стойност 3 милиона евро според Transfermarkt. Освен Текпетей - само Кирил Десподов го изпреварва по този показател - 4,5 милиона евро. Топ 5 допълват Пипа (2,2 милиона евро) и Ноа Сонко Сундберг (2 милиона евро).

Най-скъпите футболисти на Аякс - топ 5

Перлата на нидерландския гранд несъмнено е Мохамед Кудус. Въпреки че бе спряган с трансфер в не един и два отбора, явно ще бъде на линия за битките срещу Лудогорец. 23-годишният полузащитник е оценен на цели 40 милиона евро.

Вторият по този показател е бившият играч на Тотнъм и капитан на Аякс Стивън Бергвайн - 22 милиона евро. Своеобразния топ 5 допълват още: привлеченият от Динамо Загреб Йосип Шутало (18 милиона евро), както и Стивън Бергуис, Чуба Акпом, Бранко ван ден Бумен, Кенет Тейлър и Брайън Боби - всеки от тях по 12 милиона евро.

Лудогорец - Аякс: Средна възраст, национали и чужденци

Аякс се слави със своята школа и с това, че от години налага и развива млади футболисти. Едва ли е изненада за някого, че нидерландският отбор разполага със значително по-млад състав в сравнение с българския тим.

Средната възраст на играчите на Аякс е 23,8 години, докато при Лудогоерц - 27,6 години. Нидерландците са и с повече национали в състава си - 13 срещу 9. Чужденците пък са значително повече при "орлите" - 23 срещу 12.

Ивайло Петев срещу Морис Стейн

Начело на разградчани е Ивайло Петев. Наставникът е на 48 години и кара втория си престой в клуба, след като се завърна като старши треньор в началото на март тази година. Той печели средно по 1,87 точки на мач в кариерата си.

Отсреща пък е 49-годишният нидерландски специалист Морис Стейн. Той пое Аякс съвсем наскоро - през юли тази година. В треньорската си кариера печели средно по 1,5 точки на двубой.

Лудогорец срещу нидерландски отбори

"Орлите" са се изправяли и преди срещу нидерландски гранд. Става въпрос за сблъсъците с ПСВ Айндховен от груповата фаза на Лига Европа през сезон 2013/14. Тогава "орлите" печелят и двата мача, без да допускат попадение във вратата си. Те приключват при резултат 2:0 всяка, като общата голова разлика от дуелите е 4:0.

Сега българският тим ще опита да продължи успешното си представяне срещу отбори от страната. Първият мач с Аякс е на стадион "Хювефарма Арена" в Разград и ще започне в 21:00 часа българско време. Ще можете да следите плейофа за групите на Лига Европа Лудогорец - Аякс НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички