Мечтатели или победители - тази вечер Лудогорец се разкрива в ШЛ


Мечтатели или победители - тази вечер Лудогорец се разкрива в ШЛ

2835 0

Часът настъпи! Лудогорец се изправя срещу Базел по пътя към нещо повече от участие в групите на Шампионска лига. Малко преди 12 тази нощ ще стане ясно дали целта, определена от ръководството - второто място, са просто хвърлени необмислено в пространството думи или плод на реални аргументи и възможности. Поне до момента разградчани изживяват до крайна степен емоцията, съпътстваща най-комерсиалния турнир. Футболистите се забавляват на терена, играят своята си игра и дори бяха близо до сензации срещу Ливърпул в Англия и Реал (Мадрид) в София. Самото стъпване на "Анфийлд" и довеждането на актуалния европейски шампион в България обаче са напълно достатъчни. Оттам нататък всичко останало е бонус, тъй като и двата клуба летят в много далечни орбити от тази на Лудогорец.

Съвсем различно е положението, що се отнася до Базел. Швейцарците са, кажи-речи, на една-две ръце разстояние и са преодолим съперник. Затова в Разград трябва да приемат, че това е истинската им битка, а не тези с Ливърпул и Реал. Именно изходът от мача днес и този на 4 ноември ще бъдат мерило за прогреса на "зелените".

Едва ли някой от футболистите на Базел трябва да плаши момчетата на Георги Дерменджиев, след като в началото на месеца те успяха да неутрализират най-скъпия футболист в историята - Гарет Бейл. Справиха се доста успешно и срещу Кристиано Роналдо.

Съвсем различно обаче е да играеш освободен и без излишни очаквания срещу Ливърпул и Реал, отколкото да гониш успех на всяка цена. Именно затова мачът с Базел ще бъде най-тежкият за Лудогорец, защото нищо освен победа няма да отвори вратите към евентуално класиране, каквото е искането на ръководството. За целта разградчани трябва да свалят всичките си козове на масата още от първата минута и да потърсят своето, както го сториха срещу Стяуа, защото "без битка няма победа".

В състава на шампионите не се очакват сериозни промени. Единствената позиция, върху която Георги Дерменджиев още умува, е тази до Козмин Моци в сърцето на ариеграда. Пред специалиста има два варианта. Първият е да заложи на Александър Александров, както го направи срещу Ливърпул и Реал (Мадрид). Бившият защитник на Черно море се представя стабилно с изключение на една сериозна грешка на "Анфийлд", която доведе до дузпата за "червените". Тогава той не се разбра с Милан Борян и върна лошо топката, заради което вратарят фаулира Манкийо. Другата възможност пред Дерменджиев е да пусне Георги Терзиев. 22-годишният футболист се завърна наскоро след контузия и игра пълни 90 минути срещу Хасково (3:1). Въпреки че все още не е влязъл в игрови ритъм, той е с по-големи шансове, тъй като е значително по-бърз от Александров.

Базел пристигна без куп основни играчи в София. Лекарите не успяха да възстановят капитана Марко Щрелер, който се контузи при победата над Ливърпул с 1:0, като вкара единствения гол. Така атаката вероятно ще се води от албанеца Гаши и 17-годишния Емболо. Първият има 5 гола този сезон, вторият - 4, но три от тях са за купата срещу аматьори. Очаква се треньорът Пауло Соуса да заложи на същата защитна формация, както и преди 4 дни в Берн. При контузиите на Самуел, Фабиен Шер, Иванов и Сафари португалецът няма особен избор, освен да заложи на централна двойка Джака и Сухи, отдясно да е ветеранът Филип Деген, а отляво - роденият в Скопие Насер Алиджи. В халфовата линия също има отсъстващи - аржентинецът Матиас Делгадо изобщо не се качи в самолета заради травма, а Марсело Диас изтърпява наказанието за червения картон срещу Валенсия тази пролет в Лига Европа.

Вероятни състави:

Лудогорец: Вл. Стоянов, Минев, Кайсара, Моци, Терзиев, Абало, М. Александров, Ешпиньо, Дяков, Марселиньо, Безяк

Базел: Вацлик, Ф. Деген, Алиджи, Джака, Сухи, Гонсалес, Хамуди, Фрай, Дие, Емболо, Гаши

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички