Марселиньо: Господ ме благослови в България


Марселиньо: Господ ме благослови в България

4664 0

Звездата на Лудогорец Марселиньо даде интервю пред бразилската преса. В него той говори за трудностите в началото на кариерата си, престоя си в Сао Пауло и мача с Реал (М).

- Как започнахте футболната си кариера в област Амазония?

- Кариерата ми започна в Принсеза през 1999 г., където играех в детско-юношеската школа. Същата година участвах в турнира на Отборите от градовете и стигнахме до финала. Загубихме от колежа Агрикола. Разплаках се след мача, а треньорът на нашия отбор Мирандиня ми каза следното: „Плачи, но ти ще отидеш да играеш в Рио Негро”. Изведнъж станах много щастлив. Той проведе разговор с баща ми и така преминах в новия си отбор.

- Каква беше първата ви година в Рио Негро?

- През 2000 г. играх само при юношите, но въпреки това тренирах с мъжете. Когато бях на 15 или 16 г. вече играех за представителния отбор и станахме шампиони на областта. Бях част от тима и дори участвах в купона по случай успеха.

- Как стигнахте до националния отбор за младежи на Бразилия?

- Играх в шампионата Бразилейро и имаше представители на футболната федерация на страната. Договорът ми с Рио Негро изтече и треньорът ми Мирандиня ме прати да играя за Сао Пауло. После получих покана да играя за националния отбор до 20 г. Взех участие в три контролни срещи.

- А как беше престоят ви в Сао Пауло?

- Договорът ми с Рио Негро беше изтекъл и без проблем преминах в Сао Пауло, където един месец бях на проби. Одобриха ме, но изведнъж се появи някакъв фалшив петгодишен контракт с Рио Негро, който уж бях подписал.

- Искате да кажете, че Рио Негро не е искал да ви пусне в Сао Пауло?

- Да, ръководството на този клуб ми създаде много проблеми. Моето семейство и до днес страда от техните постъпки. Фалшифицираха подписа ми. Няма футболист от Амазония, който да подпише договор за пет години. От Рио Негро казаха, че мога да напусна отбора, ако платят за мен 130 000 евро. Намеси се дори полицията и трябваше да минат девет месеца, за да се докаже, че подписът ми е бил фалшифициран.

- И какво после се случи?

- Преминах в Сао Пауло, когато бях 16-годишен. През първия сезон не успях да играя заради историята с фалшификацията на документите. След това играх в турнирите Паулища и Копа Сао Пауло. Представих се силно и попаднах в мъжкия отбор за контролата с ЛА Галакси в САЩ. Беше страхотно, защото играх заедно с футболисти като Лугано, Маркиньос и Тардели.

- Защо не успяхте да се утвърдите като титуляр в Сао Пауло?

- Липсваше ми акъл, защото живеех сам. Можех да бъда по-голям професионалист. Жалко, че по това време нямаше някой до мен, който да ми дава добри съвети. Това обаче беше добър урок и така се превърнах в по-отговорен мъж. През 2005 г. напуснах Сао Пауло, тъй като знаех, че няма да мога да намеря място сред титулярите.

- Как се стигна до трансфера ви в Лудогорец?

- След Сао Пауло преминах в Кашкавел, После играх за Парана, Сао Каетано, Санта Крузенсе, Катандувенсе, Итуано, Ал Насер от Кувейт, Можи Мирим и Брагантино. Един бразилски агент ме препоръча на Лудогорец и така през 2011 г. пристигнах в България.

- Трябваше ли ви много време, за да се адаптирате в новия си клуб?

- Винаги е трудно да отидеш в друга държава, в която вали и сняг. Имах известния затруднения с езика, но аз съм човек, който вярва, че да играеш е по-важно от това да говориш. Хубавото беше, че в Лудогорец вече играеше сънародникът ми Гилерме Шоко и той много ми помогна. Но най-трудно ми беше да свикна със студа.

- И как се превърнахте в основен футболист на българите?

- Пристигнах в отбора, когато вече собственикът започна да инвестира сериозни финансови средства. Бяха привлечени и български национали. През първия ми сезон треньорите на съперниците вече говореха, че ние играем все едно сме заедно от дълги години. Лудогорец влезе в първа дивизия, станахме шампиони, спечелихме купата и Суперкупата на България. На финала за Суперкупата победихме с 3:1 и вкарах гол.

- Какъв е пътят, за да може български отбор да стигне до Шампионската лига?

- Българският шампион играе плейофи. Изправихме се срещу Дюделанж, Партизан (Б) и Стяуа (Б). Много хора казаха, че имам основна заслуга за успеха на отбора. Господ избра да ме благослови в България.

- Какво е чувството да играете срещу Реал (М)?

- Беше страхотно. Това е настоящият европейски клубен шампион и играх срещу най-добрия футболист в света – Кристиано Роналдо. Предполагам, че те си мислеха, че ще дойдат в България и ще ни бият с много голове. Дори имаше един бразилски коментатор, който каза, че ще бъдем разбити с 0:8. През първите минути гостите бяха отпуснати, а аз вкарах гол. Защитникът на „кралския клуб” Марсело ми каза след мача, че доста сме ги затруднили. Той разговоря с всичките бразилски играчи в нашия отбор и беше много земен. Аз дори си смених фланелката с Марсело.

- Вие вярвате ли във футбола в Амазония?

- Сложен въпрос. Пак казвам, че тази история с фалшификацията на документите остави сериозен отпечатък върху семейството ми. Ако футболът в Амазония продължи по този начин, нищо добро не го чака. В тази област има страхотни играчи. Само Господ обаче знае какво преживях. Благодарен съм на Господ за моята кариера.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички