Лудогорец задмина Байерн и се изравни с Ювентус


Лудогорец задмина Байерн и се изравни с Ювентус
Снимка: БГНЕС

1469 0

За четвърти пореден път Байерн стана шампион на Бундеслигата. Това е повод за голяма гордост в Мюнхен, но германският колос трябва да признае, че този сезон далеч не е №1.

Постижението на Байерн бе сразено от Лудогорец, Ювентус и Селтик. Трите отбора се гордеят тази пролет с по пет поредни титли.

А ужасът за българския футбол БАТЕ (Борисов) е неизменен шампион на Беларус от 2006 година насам - вече 10 пъти. Швейцарският "Базел" пък стигна "само" до седем поред, пише „Труд”.

Повече от половин век рекордната серия в "А" група се държи от ЦСКА. През 50-те и началото на 60-те години "червените" натрупаха 9 поредни титли. Толкова имат също "Селтик" и "Рейнджърс" в различни периоди от историята си. "Динамо" (Киев) е на същата кота в Украйна.

В лигите на най-големите положението е следното: За "Юве" сегашното постижение не е прецедент. "Старата госпожа" ликува със "скудетото" пет пъти поред в периода 1931-1935 г. "Интер" също има такава серия. Кота 5 е най-продължителната доминация и в Примера дивисион, направена от "Реал" (Мадрид) точно преди старта на ерата на "дриймтима" на Христо Стоичков.

В английския футбол подобни серии не стават лесно, във Висшата лига само "Манчестър Юнайтед" има три поредни. А преди създаването й 3 пъти поред шампиони са ставали "Хъдърсфийлд", "Арсенал" и "Ливърпул".

Рекордът в Европа за най-много поредни титли е "Розенборг". Между 1992 и 2014 г. тимът от Трондхайм бе неотразим в 13 сезона. Второто място е за хърватския "Динамо" (Загреб) - 11. А във вече несъществуващото първенство на ГДР десет пъти поред триумфира "Динамо" (Берлин).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички