Лудогорец все пак се е възползвал от субсидии по време на пандемията от Covid-19


Лудогорец все пак се е възползвал от субсидии по време на пандемията от Covid-19
Снимка: Guliver/GettyImages

3770 0

Коронавирусната пандемия, която за дълго спря обществения живот повлия сериозно и на футболните клубове. Най-вече през пролетта, когато дълго време нямаше и футболни срещи или бяха без публика. В България бяха въведени мерки, които да позволят чрез държавна помощ да се подпомогнат някои от закъсалите среди.

Една от най-популярните мерки е 60 на 40, но тя не е единствената. За запазване на заетостта по време на извънредното положение и след края му, когато преминахме в извънредна епидемична обстановка, действа постановления – съответно ПМС 55 и ПМС 151.

Каква сума е държавната субсидия към Лудогорец?

През април месец, след като стана ясно, че Лудогорец е кандидатствал и одобрен за мярката "60 на 40", но тогавашният финансов министър Владислав Горанов даде съвет футболните клубове да не търсят помощ по тази мярка, шампионът на България по футбол се е прехвърлил към други държавни схеми за подпомагане, показва справка на Sportlive.bg.

За последно клубът взема 177 383,25 лева заради 121 работни места – показва отчет от 22 октомври, 2020 година. И през септември, и през август тази година разградският клуб взема държавни пари за опазване на работни места – 184 480,41 лв. за 122 души през септември и 204 477,65 лева на 27 август, за 130 души. Прави впечатление, че не всички работни места биват запазени, въпреки държавната помощ. Общо за 6 месеца Лудогорец се е възползвал от ПМС 55 и ПМС 151, като от март до октомври, няма отчет единствено от юли месец.

Скъпите летни трансфери на Лудогорец 

През лятото Лудогорец направи отново солидни трансфери, въпреки заканата на собственика Кирил Домусчиев, че ще бъде намален бюджетът. Последният нов бе Кирил Десподов, за когото се твърди, че има сериозна откупуваща клауза, включена в договора като бе взет под наем, както и доста високо месечно възнаграждение. 

Десподов бе седмият нов футболист, привлечен в Лудогорец този този сезон. Преди него с отбора подписаха Алекс Сантана, Бернард Текпетей, Ихинио Марин, Елвис Ману, Оливие Вердон и Жосуе Са. Относно сделката за Сантана имаше информации, че трансферът му е около 2 млн. евро.

БФС и други футболни клубове със субсидии

На този фон, скромно изглежда коронасубсидията за Българския футболен съюз (БФС). Тя е по ПМС 55 – 89 829,31 лева, платена е още на 20 май, 2020 година и е за да бъде запазени работните места на 87 души.

Освен тях, отборите на Ботев Враца, Пирин, Дунав и Етър също са взели пари по тези програми. Отчет от 20 октомври показва, че врачанският клуб е взел 50 603 лева за 35 служители, а за предните два месеца сумите са 49 878  лева и 49 225 лева.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички