Лудогорец без шансове за европейски нощи след нова загуба в Лига Европа: Цървена звезда уби бляна


Лудогорец без шансове за европейски нощи след нова загуба в Лига Европа: Цървена звезда уби бляна
Снимка: Alexander Stoyanov / LAP.bg

6092 0

Българският шампион Лудогорец записа 4-та поредна загуба в групите на Лига Европа, след като бе победен в Сърбия от Цървена звезда с минималното 0:1. Така "орлите" остават последни с едва 1 точка, докато "звездашите" поне временно се качиха на лидерската позиция с 10 пункта и в последния кръг се изправят срещу Спортинг Брага в директен спор за първото място, което обаче може да отиде и в ръцете на Мидтиланд, който се изправя срещу българския тим.

Португалците допуснаха поражение в двубоя срещу датчаните след трилър и 2:3 и така остават с точка по-малко от сърбите. Мидтиланд пък е трети с 8 пункта.

Въпреки че при победа днес разградчани имаха никак не лоши шансове за третата позиция (ако Мидтиланд не бе победил в другата среща), която дава право на участие в Лигата на конференциите, те започнаха плахо, бяха надиграни и така и не се хвърлиха смело в търсене на нужния гол, дори и след като вече изоставаха в резултата. А разликата дойде от красив гол от около 23 метра на Иванич в 57-ата минута.

Това е 4-ти успех на този стадион за Цървена звезда срещу български опоненти, като има само 1 поражение. Отборът остава и със само 2 загуби в Европа у дома за последните цели 5 години (включително и квалификациите)!

Същевременно Лудогорец записа първо поражение на сръбска земя в официален мач, като до момента имаше 2 победи и 1 равенство. Това е техен 17-и пореден мач без победа в групите на Лига Европа.

За българския шампион предстои нов много тежък сблъсък - домакинство срещу основния си преследвач в Първа лига ЦСКА, който е на 4 точки от "орлите" и с мач по-малко. Двубоят е в понеделник (29.11), а само три дни след това идва и домакинството срещу Арда от междинния кръг (02.12).

За сръбския гранд, който продължава гонитбата с Партизан, идват двубои срещу съответно 6-ия и 8-ия във временното подреждане на сръбския елит - Спартак Суботица (28.11) и Вождовац (01.12).

СЪСТАВИ

Цървена звезда: Борян, Гайич, Еракович, Драгович, Панков, Сърнич, Петрович, Канга, Катай, Иванич, Павков

Лудогорец: Падт, Пинас, Пластун, Терзиев, Икоко, Баджи, Гонсалвеш, Янков, Чибота, Десподов, Сотириу

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още и преди да е изминала минута от срещата домакините изпълниха опасно ъглов удар. Топката бе центрирана на първа греда и отклонена към втора, където играч на сърбите я намери с глава, но не успя да я насочи в очертанията на вратата и тя излезе в аут.

Постепенно Лудогорец се освести и създаде няколко нелоши атаки, но те завършиха с неточни удари в аут първо на Пиерос Сотириу с глава, а впоследствие и на Мавис Чибота, който проби добре отляво. Освен това гостите изравниха показателите при притежанието на топката към средата на полувремето.

В 29-ата минута се стигна и до най-чистото положение в срещата, като то бе на сметката на българския шампион. Страхотна отборна атака завърши с технично подаване с пета към Клод Гонсалвеш, който пое топката от границата на наказателното поле и влезе в него, за да стреля от централна позиция в левия ъгъл на Милан Борян, но бившият страж на Лудогорец съумя да спаси не толкова убедителния удар на халфа.

В 38-ата минута Иванич опита изстрел от далечна дистанция и той не трябваше да представлява проблеми за Серджио Падт, но по презумция резервният страж на "орлите" показа колебания и не успя да улови, изкарвайки топката в ъглов удар. Все пак след корнера не се стигна до нищо опасно.

В последните секунди от частта домакините пропиляха огромен шанс. Иванич бе изведен отляво и напредна до близка за стрелба позиция, от която пробва мерника си, но топката мина с малко покрай страничния стълб на гостите.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 54-ата минута Иванич изведе добре Павков отдясно и вторият опита изстрел от много малък ъгъл. Ударът му се оказа доста добре пласиран и с достатъчно сила, но въпреки това Падт спаси по красив начин. При повторенията се забеляза, че при шута е имало лек рикошет в Игор Пластун, което допълнително усложни спасяването за стража на разградчани.

57' - 1:0! Иванич вкара втория си гол в 5 мача в групите. Той отне топката при разиграване на "орлите" в собствената им половина и с красив и техничен удар в далечния ъгъл от около 23 метра не остави шансове на Падт.

В първите 10 минути след попадението темпото на игра значително бе повишено и атаките и към двете врати следваха една след друга. Успоредно с това се повиши и напрежението, като някои съдийски решения предизвикаха нерви и недоволство, най-вече от страна на домакините. Въпреки по-грубата игра темпото не спаддаше и ритъмът не се нарушаваше.

В 70-ата минута се стигна до красив момент от двубоя. Иванич се пребори технично с играч на разградчани в наказателното поле, след което опита и изстрел от много трудна ситуация, но все пак не успя да му придаде достатъчно сила и Падт улови с акробатичен плонж.

В последните секунди от срещата домакините пропиляха две чудесни възможности за гол, с които да направи успеха си още по-изразителен.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

При победа Цървена звезда си осигурява директен сблъсък за първото място срещу Спортинг Брага в последния кръг. Както е известно, "звездашите" ще претърпят наказание да играят без публика днес заради ексцесиите при домакинството срещу Мидтиланд (на стадиона ще бъдат пуснати деца по трибуните). Това със сигурност прави задачата на българския отбор една идея по-лека, тъй като запалянковците на сърбите са изключително важни за отбора.

Загубата в Белград от Мидтиланд рекъсна серия от 9 поредни двубоя без поражение в европейските клубни турнири у дома (6 победи и 3 равенства). Тимът обаче вярва, че ще може да сложи началото на нова такава, тъй като играе доста успешно на своя стадион срещу български съперници и има 3 победи срещу едва 1 поражение.

Освен това Цървена звезда е инкасирал само 2 загуби в Европа у дома за цели 5 години (включително и квалификациите). Лудогорец обаче също може да се уповава на статистика, тъй като не е побеждаван на сръбска земя в официален мач, записвайки 2 победи и 1 равенство. "Орлите" обаче са в много тежка серия от 16 поредни двубоя в групите на Лига Европа, в които нямат успех.

Те трябва да са особено внимателни в началото, защото получават откриващото попадение преди или в 25-ата минута в последните им 5 гостувания в Лига Европа. Все пак те успяха да удържат сърбите с нулево равенство до 64-ата минута при срещата им в София отпреди няколко седмици, преди да загубят с 0:1.

Александър Катай пък е в чудовищна форма, вкарвайки 13 гола в последните си 13 мача, а освен това не е губил двубой, в който се е разписал, от април месец през 2019 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички