Иван Вуцов: Лудогорец не трябва да се стъписва от Реал


Иван Вуцов: Лудогорец не трябва да се стъписва от Реал
Снимка: БГНЕС

4549 0

Иван Вуцов е легендарен защитник на Левски и националния отбор през 60-те и 70-те години на ХХ век. Като треньор на "сините" води тима в тогавашната Купа на европейските шампиони, когато през есента на 1979 г. те срещат Реал в единствения досега официален двубой на испанците срещу български отбор. В София отборът му губи с 0:1, а на реванша на "Сантяго Бернабеу" - с 0:2.

В сряда от 21,45 Лудогорец посреща Реал на стадион "Васил Левски"

Г-н Вуцов, вие сте водили Левски в единствения официален мач на български отбор срещу Реал, какви са ви спомените от двата мача?

- За мен, както и сега за "Лудогорец", бе щастие да играя срещу такъв голям отбор. Сравнение с тогавашния "Реал" и сегашния не може да става, защото минаха 35 години, но и тогава, и сега те са много голям отбор. През 1979 г. за тях играха Ули Щилике, Сантиляна, Камачо, Дел Боске и други. Сега имат Кристиано Роналдо, който е печелил всичко в клубния футбол, бил е европейски шампион, голмайстор, златни топки... Съотборниците му също са футболисти от световна класа, няма какво да ги изброяваме. И онзи "Реал", и този доминират в европейския футбол.

Най-важното за нас бе, че не се уплашихме от класата на съперника. Успях да "надъхам" моите играчи да излязат уверени, но не и пренавити. Просто нямаше какво да губим, можеше само да спечелим - в резултата трудно, но като самочувствие, като увереност, че можем да играем с големите. Същото е сега и при "Лудогорец".

Имам и един лош спомен, когато в Мадрид Щилике счупи крака на Бранко Кочев, който бе в гипс и загуби половината сезон.

Какво е важно за "Лудогорец" в предстоящия му в сряда двубой, както и за реванша?

- Да стъпят здраво в мача, да не се стъписват. Гледах ги как играха срещу "Ливърпул", това е правилният начин. Голямата полза е това, че изобщо успяха да стигнат до мачове срещу тези отбори. Предния сезон натрупаха самочувствие и умение да играят големи срещи в Европа, представянето им е много добро и сега, срещу съперниците до момента. Много се надявам и им го пожелавам да продължат така. "Лудогорец" много се разви в последните две години.

Какъв е шансът на "орлите" за третото място в групата, за което ще се конкурират с "Базел", според вас?

- Трудно, много трудно може да стане това. Казах, че най-доброто е, че отбори като "Реал" и "Ливърпул" ще играят отново в България, но "Базел" не е от тази класа. Такива тимове са идвали често. Но швейцарците също ясно си дават сметка, че третото място ще се решава в директния им мач с българския шампион. Цяло чудо би било те да изместят от първите две места испанския или английския отбор.

Споменахте, че е радост да видим отново "Реал" и "Ливърпул" у нас, но досега имаше случаи родни фенове да подкрепят съперника на "Лудогорец"...

- Не го одобрявам това нещо. Това са хора с недостатъчна интелигентност. Все пак сме българи, трябва да се подкрепяме, да помогнем на отбора.

Иначе публиката е най-доволна, че ще види на живо Роналдо, Бейл, Марио Балотели, Джерард... За феновете това е най-голямото нещо, което "Лудогорец" успя да постигне. Доказателство е, че само за ден-два бяха изкупени билетите за мачовете.

В събота "Левски" победи шампионите, с какво ги надигра?

- Победата е сладка и важна за левскарите, но не съм аз човекът, който да прави анализи. Само мога да пожелая на "Лудогорец" да се представи достойно в Шампионската лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички