И БФС носи вина за затворения сектор


И БФС носи вина за затворения сектор

2951 0

Преди да посочите с пръст виновните за наказанието на Лудогорец, изчакайте. И се замислете не сте ли били и вие поне веднъж в живота си сред онези, които крещят "цигани", "турци" и "педерасти" и произнасят маймунски звуци на стадиона по адрес на съдиите, феновете или футболистите на противника.

Твърде вероятно е да сте били. И то защото намирате това за напълно нормално поведение на публиката във футболните мачове. За част от всекидневната действителност на най-популярния спорт у нас. Традиция, сравнима само с люпенето на слънчогледови семки. Етикет.

За да се стигне дотук, виновни не са само онези фенове, прикриващи агресията, злобата и липсата на възпитание зад анонимността на тълпата. Отговорните си имат имена, позиции и задължения и най-често работят в структурите на БФС.

Това са същите онези хора, които подминаха с пренебрежение плаката "Смърт за бежанците" в агитката на Левски. Същите, които не видяха как "синята" агитка замеря играч от любимия й тим с банани. Онези, направили се на глухи за огласящите центъра на София маймунски звуци всеки път, когато Луис Педро докоснеше топката в дербито срещу ЦСКА.

Ако делегатите, съдиите и членовете на комисии в БФС спазваха собствените си правила, упражняваха дадените им правомощия и налагаха адекватни наказания, може би щеше да е различно. Да, няколко двубоя от "А" група щяха да се играят при закрити врата, някои отбори щяха да загубят и точки от класирането си по служебен път. Но имаше шанс и санкциите да подействат възпитателно на публиката.

Реалността е друга. Лудогорец няма да играе пред пълен стадион срещу европейския клубен шампион. В очакване сме на следващата европейска секира и за националния отбор. А в мачовете у нас безнаказано ще продължат да се веят свастики, да се пеят песни на омразата и да се леят расизъм и хомофобия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички