Лудогорец зашлеви мощно ЦСКА с рекорден разгром, за да спечели Суперкупата на България


Лудогорец зашлеви мощно ЦСКА с рекорден разгром, за да спечели Суперкупата на България
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

35234 0

Лудогорец спечели Суперкупата на България, след като се справи с категоричното 4:0 срещу ЦСКА. Очакванията към двубоя бяха за оспорвано дерби между потенциалните съперници за титлата през новия сезон, но вместо това "орлите" превъзхождаха своя опонент и до зрелище не се стигна. Разгромът изравни най-сериозния резултат в това съперничество в полза на единия тим - отново 4:0 за Лудогорец на 4 април 2015 година.

Така разградчани се върнаха на победния път срещу "армейците", след като в три поредни срещи не само, че не стигаха до успеха, но и в два от случаите загубиха. Това е 3-та победа в последните 13 мача за Лудогорец срещу ЦСКА (цели 8 от тях завършиха при равенство).

Отличен двубой за шампионите изигра Кирил Десподов, който се отчете с хеттрик от феноменални асистенции към Алекс Сантана (29'), Доминик Янков (42') и Мавис Чибота (85'). В първия случай той подаде скрито меко подаване към съотборника си, влязъл в наказателното поле от втора позиция. Във втория участва в отлично двойно подаване, а при третия демонстрира феноменална техника на малко пространство.

Другото попадение бе дело на Пиерос Сотириу. Топката се озова в него, след като Густаво Бусато допусна абсурдна грешка. Вратарят излезе да пресече подаване към Десподов, но вместо комфортно да улови, той изрита топката в краката му. Тя се върна към "червената" врата, а Сотириу необезпокояван я настигна и вкара.

Бусато се отчете и с други грешки. Цялостно футболистите на Любослав Пенев бяха на много слабо ниво. Те направиха твърде много непредизвикани грешки (довели и до голове), а освен това в нападение така и не демонстрираха това, на което са способни.

Те имат няколко дни, за да променят представянето си, тъй като в четвъртък (22 юли) се изправят срещу Лиепая в Лигата на конференциите. Лудогорец пък продължава в квалификациите на Шампионска лига с двубой срещу Мура в сряда (21 юли).

СЪСТАВИ

Лудогорец: Кристиан Кахлина, Антон Недялков, Неусиано Гусмао (Сисиньо), Алекс Пауло Менезеш Сантана, Жоаким Клод Гонсалвеш Араужо, Кирил Десподов, Пиерос Сотириу, Оливие Жак Ем Вердон, Игор Пластун, Доминик Янков, Каули Соуса

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов, Юрген Матей, Брадли Мазику, Жеферсон Телес, Хамза Чатакович, Федерико Варела, Йоан Кристофър Баи, Жорди Кайседо, Яник-Сони Вилдсхут, Пламен Гълъбов

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Огромен шанс пред Лудогорец още в първите секунди. Десподов центрира от пряк свободен удар, Бусато се отличи с нова много груба грешка, а след нея Недялков стреля опасно. На голлинията обаче бе застанал Жеферсон, който някак успя да спаси с крак по великолепен начин.

49' - 3:0! Извеждащо подаване към Десподов, топката обаче бе твърде дълга. Бусато излезе, но вместо да улови топката, по някаква причина реши да я изрита. Той го стори право в Десподов, а топката се върна към вратата на ЦСКА, накъдето се бе запътил Сотириу, който вкара на празна врата.

В следващите минути ЦСКА така и не успя да наложи натиск или да създаде чисти голови положения, с които да изравни резултата. Дори напротив - символичните домакини от Лудогорец продължиха да играят по-добре, да контролират повече топката и да атакуват, макар и също без да създадат нещо по-опасно.

84' - 4:0! Бърза контраатака, при която Десподов показа отлична техника срещу Матей, след което се справи и с Бусато, за да подаде към Чибота, който вкара на опразнената врата.

В последните секунди Йомов си изкара два бързи жълти картона.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна на високи обороти още от първите секунди, като в 3-ата минута Десподов комбинира надясно с Каули, който опита коварно подаване между Бусато и "червените" бранители, с което да намери Сотириу, но там Матей се намеси в последния възможен момент.

В 6-ата минута ЦСКА отговори с подобна атака, като този път адресатът успя да играе с топката след опасното подаване и това бе Кайседо. Позицията му обаче бе трудна и осъществи минимален контакт, с който не успя да насочи топката към вратата на Кахлина. Секунди по-късно Каули стреля по земя отдалеч, топката излизаше в аут, но Бусато все пак изчисти в ъглов.

В 14-ата минута Лудогорец излезе напред в резултата. Десподов се пребори за ъглов удар, който след това сам изпълни. Той намери Пластун, а защитникът се разписа с глава. Голът обаче бе отменен след преглед на ситуацията с ВАР. При повторенията се видя как Пластун използва и двете си ръце, за да задържи Кайседо и да си осигури по-добра позиция.

6 минути по-късно Варела проби добре през центъра и стреля от границата на наказателното поле, а след рикошет в защитник на разградчани топката доби опасна посока и можеше да изненада Кахлина, но мина покрай страничния стълб и излезе в аут. Лудогорец отговори подобаващо - секунди по-късно след центриране топката се озова в Сотириу, но от удобна позиция той стреля слабо и неточно с глава.

29' - 1:0! Десподов бе оставен с много пространство и време отляво, задържа топката и отправи много прецизен и премерен прехвърлящ пас в наказателното поле, където се бе включил Сантана. Той игра с глава и се разписа отблизо.

42' - 2:0! Кошмарна грешка на Жеферсон в центъра позволи на Лудогорец да разгърне бърза атака. Доминик Янков напредна с топка в крака, размени двойно подаване с Десподов, след което стреля добре от не толкова лесна позиция и се разписа.

Само две минути след това "армейците" можеха да намалят изоставането си. Варела отне топката, а след това направи двойно подаване с Баи, но при получената топка се опита да я овладява между много противникови играчи, вместо да стреля директно и тя му бе отнета.

В последните секунди пък Кахлина отправи отличен дълъг пас към Десподов и българинът се откъсваше сам срещу Бусато, но там Мазику се провря между него и топката и отне.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Напрежението между "зелени" и "червени" сякаш се увеличава все повече с всеки изминал сезон. Към момента обаче "армейците" така и не могат да направят крачката, с която да нарушат доминацията на "орлите. Завършекът на миналия сезон обаче бе обнадеждаващ за тях - не само заради спечелената Купа на България, но и заради представянето на отбора в директните мачове срещу този опонент.

ЦСКА първо се справи с Лудогорец на полуфиналите за Купата, а след това взе първа (!) победа на стадион "Българска армия" в мач от шампионата срещу този съперник. Само по какъв начин обаче бе постигната тя - с разгромното 4:1 (едно от най-големите поражения за родния хегемон в цялата му модерна история).

Играчите на Валдас Дамбраускас вече започнаха сезона си и изиграха две срещи. Те отстраниха Шахтьор Солигорск в първия квалификационен кръг на Шампионска лига, а в мачовете се забеляза проблем за "орлите" пред това да осъществяват положенията си, като реализират голове.

Само дни след мача срещу ЦСКА - в сряда, 21 юли, разградчани играят първия си мач от втория квалификационен кръг на най-престижния европейски клубен турнир - срещу Мура. На следващия ден пък (22 юли - четвъртък) "армейците" също започват евроучастието си - с мач срещу Лиепая в квалификациите за Лигата на конференциите. А след тези срещи започва и кампанията в Първа лига. Иначе казано - пренатоварената програма и за двата тима влиза в ход.

Футболистите на Любослав Пенев не са играли все още в официален мач и участваха в приятелски такива, от които не може да се добие напълно яснота за състоянието на отбора. Пенев обаче обеща, че неговият отбор ще покаже класата си в днешния сблъсък.

Въпреки че Дамбраускас опита да омаловажи леко финала, казвайки, че след две седмици "никой от двата тима няма да се сеща за него", той може да се окаже много важен. Не само, че единият отбор ще стартира със самочувствие и спечелен трофей новия сезон, но и го има психологическия фактор - Лудогорец или ЦСКА ще покаже мускули пред другия, което може да окаже влияние на битката им за титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички