Черно море с исторически триумф над Лудогорец за Суперкупата


Черно море с исторически триумф над Лудогорец за Суперкупата
Снимка: БГНЕС

2325 0

Черно море е новият носител на Суперкупата на България, след като "моряците" стигнаха до минимален и изненадващ успех с 1:0 над Лудогорец в спор за първия трофей през настоящия сезон.

Варненци отбелязаха в 15' след превъзходна акция, завършила с топовен удар от воле на Бурабия. Това беше и единственият гол в мача, който беше напълно достатъчен за историческа първа Суперкупа на България.

"Орлите" отново не демонстрираха доминиращия футбол, с който плашеха всеки в България, а и в Европа. Все пак в последните 15 минути Кафу и Лукоки загатнаха, че могат да помогнат на шампионите да излязат от игровата криза.

Двата отбора вече се срещнаха в "А" група и двубоят приключи при 3:1 за Лудогорец, и то във Варна. Никола Спасов обаче внесе нужните корекции и за пореден път доказа качествата си, особено в турнирни битки.

С основна заслуга за триумфа на Черно море са Стенио и Кулибали, които изиграха страхотен двубой. Стенио отлично обираше топки в центъра и дирижираше играта на "моряците", докато Кулибали не остави никакви шансове за нападателите на Лудогорец.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Началото на двубоя беше плахо и за двата тима, като играчите на Бруно Рибейро привидно доминираха, но определено от Черно море действаха по-концентрирано и дебнеха своя момент.

В 15' резултатът беше открит по брилянтен начин. Куриор изведе отлично Стефан Станчев по дясното крило, който беше изпуснат от Станислав Дяков. Бившият защитник на "Левски" центрира отлично за Бурабия, който от въздуха засече с отлично воле и простреля Стоянов - 0:1.

Само минута по-късно Живко Петков беше изведен абсолютно сам срещу вратаря на Лудогорец, нагласи си топката, но я прати в аут - невероятен пропуск за "моряците".

Грешките в средата на терена за "орлите" продължаваха да носят проблеми за защитата, като на два пъти играчи в син екип се озоваваха на отлични позиции за обстрел, но опасен удар така и не последва. Лудогорец постепенно напипа верния ритъм и в 32' Лукаш Саша едва не изравни, но прехвърлящия му удар мина на метър от вратата.

Последва скучен край на първото полувреме, чийто ритъм беше нарушен от постоянните нарушения, които играчите на Черно море извършваха. Все пак в продължението Кишада излезе на отлична позиция в наказателното поле, но Станчев в последния момент блокира удара му - 0:1 до почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част също почна с териториален превес на "орлите", но възпитаниците на Никола Спасов пропуснаха два страхотни шанса да поведат с два гола разлика. Първо Курьор проби през отбраната на Лудогорец, но в последния момент не успя да намери с точен пас Живко Петков. В 52' удар на Стенио срещна крак на защитник.

На терена се появиха Кафу и Анисе, но нито един от двамата не освежи достатъчно играта на тима. Положенията липсваха, а в 77' Рибейро прибегна и до последната си смяна, пускайки Лукоки. Той застана на дясното крило а Кафу влезе в центъра на нападението. Това обърка "моряците", които още 30 секунди след смяната допуснаха гол. Кафу беше изведен сам срещу вратаря и реализира, но заради правилно отсъдена засада попадението не беше зачетено. В 79' Лукоки беше изведен на добра позиция, но стреля в аут.

В 85' страхотна акция на "орлите" едва не завърши с гол. Лукоку проби отдясно и подаде на Марселиньо в центъра. Той от своя страна пусна за Вандерсон, който с меко центриране намери Кафу на 4 метра от вратата. Нападателят обаче стреля слабо, вместо да комбинира с останали сам срещу вратата Марселиньо. Китанов улови без проблем.

До края на мача единствено Марселиньо застраши вратата на Китанов с ефектна задна ножица, но тя не намери очертанията на вратата, пазена от Георги Китанов.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Лудогорец има доста променена защита в сравнение с предишните мачове. Йордан Минев е контузен, а Байън Ангуло - наказан, което налага пускането на Натанаел и поставянето на Лукаш Саша отдясно на отбраната. Светослав Дяков пък ще си партнира с Андрей Препелица в центъра на терена. На вратата е Влади Стоянов, а централната двойка защитници отново е формирана от Моци и Терзиев.

В предни позиция изненадите са нулеви, като атакуващият квартет е формиран от Вандерсон, Мисиджан, Марселиньо и Кишада.

Георги Китанов застава на вратата на Черно море, а отляво на защитата е Михаил Венков, като за разлика от мача с Левски в А група, този път „моряците“ са с четирима в отбрана. Стефан Станчев е отдясно, Траян Траянов и Мамуту Кулибали си партнират по средата.

Стенио и Марк Клок са двамата полузащитници, а Матия Курьор и Андреас Васев са на двата фланга. Мехди Бурабия подпомага тарана Живко Петков. Изненадата в свързана с липсата на Дани Георгиев в стартовия състав на варненци.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички