23 трофея, стотици милиони лева: Разказ от Кирил Домусчиев - шокира с колко пари е започнал в Лудогорец


23 трофея, стотици милиони лева: Разказ от Кирил Домусчиев - шокира с колко пари е започнал в Лудогорец
Снимка: БГНЕС

26845 0

За близо 14 години, след като Лудогорец дебютира в елита на България - "орлите" пренаписаха историята на българския футбол. Невиждана серия от 13 поредни титли, а към тях прибавяме и 3 триумфа за Купата на България и 7 трофея за Суперкупата на страната.

Няма как да се отрече, че човекът, който е с най-големи заслуги за тези постижения, е Кирил Домусчиев. Собственикът на отбора наля общо стотици милиони в този период - подобри инфраструктурата на "Хювефарма Арена", придавайки впечатляващ европейски вид на базата, вложи огромни средства за звездни футболисти и за техните заплати и най-важното - парите бяха разпределяни правилно.

Още в началото на приказката за Лудогорец - когато отборът игра в групите на Шампионска лига и премери сили с "краля" на турнира Реал Мадрид, Домусчиев грабна вниманието на едно от най-големите издания в иберийската страна - AS.

Тогава Кирил Домусчиев дава обширно интервю за испанската медия, а едно от най-любопитнити му разкрития е, че е отпуснал само 25 хиляди евро за началото на всичко. Ето и част от разказа му от вече преди близо 10 години, когато сподели как е станал собственик на клуба и кой го е поканил:

С колко пари е започнал Кирил Домусчиев в Лудогорец?

Кирил Домусчиев и Лудогорец

"Собственик съм на мащабна фармацевтична фабрика, която се намира в Разград - там работят хиляди. През 1945 г. в същия град е създаден и отбор, който се казва Лудогорец. Той обаче фалира през 1999-2000 и попада в трета дивизия. Ние започнахме от нулата преди няколко години и използвахме млади играчи и деца.

Покани ме президентът на отбора - Александър Александров. Започнахме с проекта още през 2008 година, когато се свърза с нас. Отпуснах малко пари - 25 хиляди евро. Още тогав му казах, че съм склонен да помагам,а ко имам контрол над инвестициите. И така аз и брат ми организирахме всичко в клуба. Привлякохме специалисти, а през първата година в елита спечелихме требъл. Рядко може да се види такава история из цял свят.

Тайната на успеха е работата и организацията. Имаме бюджет от 6 милиона евро (бел. ред. напомняме, че изказването е от 2014 година), а това не е много за доста от отборите в Европа. Отборът трябва да се развива, с това се увеличават и парите за клуба" - казва тогава Домусчиев. А сега се появи информация, че Лудогорец ще плати 1,5 милиона евро на клуб от Първа лига за звездата му!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички