10 от Лудогорец се подиграха с Литекс в А група


10 от Лудогорец се подиграха с Литекс в А група
Снимка: Свилен Ризов/БГНЕС

6226 0

Въпреки че при резултат 1:1 Лудогорец остана с 10 човека, шампионите спечелиха дербито срещу Литекс с 3:1 и дръпна с цели 9 точки пред втория ЦСКА в класирането на А група.

"Зелените" доминираха през целия двубой, но изненадващо допуснаха попадение в 19', когато зимното попълнение Бьорн Маарс вкара първия си гол с екипа на "оранжевите".

Литекс обаче не успя да удържи дълго водачеството и в 39' Жуниор Кишада изравни след чудесен пас на Марселиньо. Именно голмайсторът на Лудогорец обаче си изкара червен картон за две груби влизания в началото на второто полувреме.

Това се оказа без значение, след като в 76' Козмин Моци с глава донесе трите точки за шампионите, докато Литекс във втори пореден двубой с човек повече не успява да взема победата. Крайният резултат беше фиксиран в добавеното време, а точен беше Дани Абало.

Домакините бяха улеснени и от втория жълт картон на Румен Руменов в 82'.

Това беше 6-а победа за "зеления звяр" в 15 мача от съперничеството между двата отбора, а с 3-те точки Лудогорец вече има 55 пункта - 9 повече от ЦСКА, който е с 46. Литекс остава на 3-о място с 44 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Съдията за срещата беше определен със жребий час и половина преди първия сигнал. В него участваха Ивайло Стоянов и Никола Попов, като първият беше определен за главен рефер на двубоя.

Началото беше обещаващо, като темпото в мача беше добро. Защитите и на двете селекции обаче се опазиха от ранен гол. Първите 10 минути не минаха и без страсти, след като Перес направи две много груби нарушения, което доведе до разправии на терена. Ивайло Стоянов обаче се въздържа от показването на наказателен картон.

Постепенно Лудогорец взе преимущество в средата на терена, а това доведе до няколко пропуски. Ешпиньо на два пъти не успя да намери очертанията от средна дистанция, а след това Винисиус спаси удар на Кишата. В 16' отново нападателят се озова на стрелкова позиция, но пропусна.

3 минути по-късно Литекс изненада своя домакин. "Оранжевите" организираха бърза контраатака, а Руменов от крилото центрира отлично за Маарс. Нападателят плонжира и успя да насочи топката в очертанията на вратата - 0:1 и първи гол за зимното попълнение на "оранжевите".

Играчите на Красимир Балъков побързаха да нарушат играта, а Божиков и Малинов си изкараха жълти картони. Лудогорец, първоначално, трудно намираше път към вратата на Винисиус, но в 29' можеше да изравни.

Браян Ангуло нахлу през центъра и пусна в коридор за Кишада. Бразилецът съумя да овладее и да стреля, а топката се отби в гредата. Коженото кълбо попадна в Дяков, но от метър с глава той я прати встрани от вратата - уникален пропуск.

Няколко минути по-късно Марселиньо също блесна с чудесен пробив през центъра, нахлу в наказателното поле, но не съумя да стреля силно и Винисиус спаси. В 38' обаче домакините ликуваха - бърза акция в "зелено" стигна до Марселиньо, който с едно докосване изведе Кишада зад бранителите на Литекс. Бразилецът овладя технично и безпроблемно реализира. Изключително красива атака за 1:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна със сериозен пропуск на Мисиджан. Пробив на Кишада завърши с центриране за холандеца на точката за дузпа. Вура обаче беше неточен, а за това спомогна и острият шпагат на Перес. Няколко минути по-късно отново Мисиджан имаше шанс, този път от пряк свободен удар, но отново не беше прецизен.

Въпреки доброто начало на полувремето за домакините, то тяхното положение се влоши бързо. Само за 6 минути - между 51' и 57', Жуниор Кишада си изкара два жълти картона и напусна преждевременно срещата.

Литекс обаче не успя да наложи своята воля, а дори напротив. Дани Абало се появи в игра, а домакините се отчетоха с два фрапантни пропуска. Винисиус пък спаси своите в 73' при удар на Ешпиньо.

Никой обаче не успя да спре легендата на Разград Козмин Моци в 76'. Защитникът беше изпуснат от бранителите при центриране на Кайсара и с глава прати топката под гредата. Винисиус не се намеси добре и топката мина между ръцете му - 2:1.

В 82' положението на Литекс се усложни от втория жълт картон на Румен Руменов, който задържа за фланелката Кайсара и напълно заслужено беше пратен преждевременно в съблекалнята.

Така в заключителните секунди се стигна и до трети гол за домакините. Марселиньо успя да изведе Анисе в половината на Литекс, а резервата пусна за друг играч, появил се след почивката - Абало. Испанецът нямаше проблем да реализира, фиксирайки крайното 3:1 за шампионите.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Георги Дерменджиев е адресирал проблемите в нападение, като пуска като титуляри Кишада и Вандерсон, които ще бъдат подпомагани от Марселиньо и Върджил Мисиджан.

Красимир Балъков пък залага на схема 4-3-3, като титуляр е Данило Асприля, който се е възстановил навреме за двубоя с "орлите". На пейката е оставен Петрос Бомал.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Орлите" стартираха слабо 2015, но постепенно набраха скорост и вече са убедителен лидер в шампионата с актив от 52 точки - 6 повече от втория в класирането ЦСКА.

Възпитаниците на Георги Дерменджиев обаче имат проблем с отбелязването на голове напоследък, като в два поредни мача Безяк и компания така и не намират път към противниковата врата.

Литекс пък играе силно в А група, като през новата година няма загуба. Въпреки това Красимир Балъков и компания разочароваха в последния кръг след 1:1 срещу 10 от Берое.

В историята на съперничеството между двата тима Литекс има едва 3 победи в 14 двубоя, докато за Лудогорец са 5. В последната среща между двата отбора шампионите удариха тежко "оранжевите" с 5:0 за Купата на България. Сега, ловчанлии ще се опитат да се реваншират отчасти за тежкото поражение само преди месец.

ЛУДОГОРЕЦ - ЛИТЕКС 3:1 (38' Кишада, 76' Моци, 90+3' Дани Абало; 19' Маарс,)

Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Моци, Барт, Ангуло, Ешпиньо, Дякос, Вандерсон, Марселиньо, Мисиджан, Кишада

Литекс: Винисиус, Божиков, Недялков, Перес, Попов, Колев, Руменов, Малинов, Асприля, Ангелов, Маарс

Жълти картони: 41' Марселиньо, 51', 57' Кишада; 23' Божиков, 26' Малинов,41' Никола Колев, 53' Перес, 60' Недялков,

Червени картони: 57' Кишада; 82' Руменов

Съдия: Ивайло Стоянов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички