"Тайни от бг елита": Асът на Локо (Пд), който стана герой срещу Ливърпул и бе капитан на Олмо и Гвардиол


"Тайни от бг елита": Асът на Локо (Пд), който стана герой срещу Ливърпул и бе капитан на Олмо и Гвардиол
Снимка: Оф. сайт на Левски

4311 0

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни истории, свързани с играчи от Първа лига. В дебютното ѝ издание главен герой е вратарят на Локомотив (Пловдив) - Динко Хоркаш. Историята, която Ви разказваме, е от сезони 2016/17 и 2018/19. 

Динко Хоркаш има доста точки в биографията си преди "Лаута", с които може да се гордее. Такъв е примерът с участието му с тима на Динамо (Загреб) до 19 г. в Младежката Шампионска лига през сезони 2016/17 и 2018/19.

Любопитното е, че в през двата сезона той е капитан на младежкия Динамо и напътства играчи, които в момента са със статута на звезди. Такива са Дани Олмо и Йошко Гвардиол.

През кампания 2016/17 Динамо U19 участва в груповата фаза на Младежката Шампионска лига и споделя група "Н" със Севиля, Ювентус и Олимпик Лион. Динамо не се представя зле - печели 7 точки в 6 мача, но завършва на последното място в групата. Хоркаш и компания успяват 2 пъти да ударят Ювентус U19 и да направят равен със Севиля. При едната победа над "бианконерите" настоящият страж запазва вратата си суха.

Много по-запомнящ се обаче за него е сезон 2018/19. Тогава хърватският отбор се класира за участие в турнира по Пътя на вътрешните шампиони. В първи кръг младежите на Динамо бият с класика румънския Виторул, във втори кръг надделяват с 4:2 над казахстанския Астана, а в плейофите отстраняват Локомотив (Москва) с 5:4 след изпълнение на дузпи. Решаващо се оказва в случая спасяване на Хоркаш.

Така загребчани се класират на осминафинал, където надвиват не кой да е, а английския Ливърпул! В редовното време двубоят завършва с равенство 1:1 и се стига до дузпи. Тогава идва моментът на 20-годишния Хоркаш, който спасява 2 от ударите на мърсисайдци - на Койл и Дънкан, за да класира Динамо на 1/4-финал. Хърватинът е избран за Играч на мача, а медиите в родината му го определят за герой.

Интересно е, че преди двубоя с Ливърпул Динко, Гвардиол и компания получават надъхващо съобщение от легендарния си сънародник Лука Модрич. "Преди мача получихме страхотно мотивиращо съобщение от Лука Модрич , благодаря му за това. Вярвам, че той също се гордее с нашето класиране на 1/4-финал. Какво ни каза? Покажете им какво означава Динамо, бъдете уверени, че можете да победите и Ливърпул", разказва след мача вратарят.

За тайната си при спасяването на дузпи Хиркаш споделя: "Имам навика в тези ситуации да не гледам съотборниците си, когато бият дузпи, а чакам реакцията на феновете. Колкото до дузпите - има и тренировки, но и психология. Със сигурност играчите на Ливърпул са гледали онзи мач срещу Локомотив, когато спасих дузпа, но те също бяха под голямо напрежение и успях да им спася две. Искам да благодаря на всички треньори в клуба, които ме доведоха до това, но, разбира се, без целия екип нищо от това не би било възможно“.

"Достигането до четвъртфиналите в Шампионска лига е голям успех. Ние обаче няма да спрем дотук и искаме да стигнем до края", казва още младият страж. За съжаление, пътят им свършва тук, тъй като тимът на Челси се оказва по-силен, макар и само в дузпите. След 2:2 в редовното време и продълженията, "сините" бият с 4:2. Този път Динко не успява да отрази удар на съперника, а неговите съотборници 2 пъти грешат и така се слага край на приказката им. Заслужава си да се спомене, че едната от двете дузпи, които Динамо вкарва на Челси, е изпълнена от самия Хоркаш. А ето кой гранд пожела да привлече Хоркаш.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички