Ботев взе битката за Пловдив и изхвърли "Левски" от топ 6, засега


Ботев взе битката за Пловдив и изхвърли "Левски" от топ 6, засега
Снимка: botevplovdiv.bg

2641 0

Ботев Пловдив взе дербито на Пловдив, след като в калта на стадион "Локомотив" в парк "Лаута" удари безличния Локомотив с 0:2 в мач от 21-ия кръг на "А" група.

Домакините почнаха по-добре срещата, но в 21’ вече изоставаха. Големият виновник е Александър Якимов, който поднесе на тепсия топката на Балтанов, който от 7 метра разстреля Господинов.

10 минути по-късно „смърфовете” вече падаха с 2 гола разлика, след като брилянтна акция между Огнянов, Цветков и Васев завърши с прехвърлящ удар на крилото над вратаря на Локомотив – 0:2.

През второто полувреме „железничарите” пробваха да обърнат развоя, но Стаховяк на два пъти действа решаващо и запази вратата си суха. В същото време Чунчуков на два пъти пропусна да отбележи трети гол – 0:2 за Ботев.

Така, Локомотив остава без победа в парк „Лаута” над градския си съперник от април 2010 година насам, докато „канарчетата” си върнаха за загубата в последната среща между двата отбора в „Коматево”. В същото време възпитаниците на Петър Панчев записаха втора поредна победа за 2015 година и имат сериозни шансове да попаднат в топ 6 на „А” група.

В момента „жълто-черните” имат 33 точки – с две повече от „Левски” в борбата за 6-а позиция в шампионата, която дава право за участие в топ 6 при разделението на шампионата. Ботев посреща ЦСКА през уикенда и при победа ще изхвърли „сините” от борбата за европейска квота и ще принуди Гаджев и компания да играят срещу Хасково, Марек и компания.

Всички интересни срещи от уикенда ще може да следите на живо в Sportline.bg

Стартови състави

Мартин Камбуров се завръна в стартовия състав на "смърфовете", след като пропусна последните две срещи на тима заради контузия. Той си партнираше в атака със Спас Делев, Александър Якимов и Йоан Ласиман, които действаха зад него.

Халфовата линия беше допълнена от Сандански и Буробия, а Филипов, Сечков, Молдонадов и Дяков са защитният квартет пред Йордан Господинов.

"Канарчетата" заложиха на познат състав с Цветелин Чунчуков в предни позиции, подпомаган от Огнянов, Цветков и Божидар Васев. Иршак и Балтанов градяха атаките на своя тим като двойка дефанзивни полузащитници. Николов и Златков формираха централната двойка в защита, а по бековете бяха Йордан Христов и Филип Филипов. Адам Стаховяк отново бе на вратата на "жълто-черните". 

Първо полувреме

Въпреки старанието да бъде изчистен теренът, тревното покритие беше под всякаква критика, като тежките условия през последните 72 часа едва не отложиха и днешния двубой.

Първата ситуация в мача дойде още в 4', когато след центриране отдясно Спас Делев засече с глава, но защитник успя да блокира удара му.

В 8' феновете и на двата отбора аплодираха тежко болния Аян Садъков, който присъства на дербито заедно със своя син.

В 14' имаше нова опасност пред вратата на Стаховяк. Камбуров центрира от пряк свободен удар, а след изчистване на Чунчуков Сандански пробва удар отдалеч, но топката прелетя на метър встрани.

5 минути по-късно се стигна до фатална грешка в защитата на домакините. Александър Якимов имаше лесната задача да избие топката, необезпокояван от никого, но подаде на Балтанов, който с топовен удар от 7 метра преодоля Господинов - 0:1 след ужасяваща грешка.

В 21' "смърфовете" можеха да върнат попадението, след като Делев навърза няколко защитници и стреля от движение от 12 метра, но ударът му беше лек и право в ръцете на Стаховяк.

След леко затишие "канарчетата" избухнаха за втори път със страхотна акция през центъра. Огнянов намери Цветков с гръб към вратата, а опитният нападател пусна за Васев в пеналта. Крилото излезе сам срещу Господинов и с чудесен прехвърлящ удар удвои аванса на своите - 0:2.

До края на полувремето "смърфовете" не успяха да отговорят на предизвикателството, като гостите лесно запазиха резултата непроменен преди паузата - 0:2.

Второ полувреме

Петър Пашев пусна в игра Радослав Димитров, а "смърфовете" почнаха ударно, но Ласиман пропусна да се разпише с хубав удар в 47'. Минута по-късно пък Филип Филипов беше уцелен със снежна топка от феновете.

В 52' при контраатака Цветелин Чунчуков беше изведен сам в половината на Локомотив, но Сечков успя да го стигне и да му отнеме топката преди нападателят да нанесе решаващ удар.

Няколко минути по-късно се стигна до сериозна разправия в половината на Ботев, след като грубо нарушение срещу Делев събра всички футболисти пред наказателното поле. Съдията обаче успя бързо да тушира напрежението, раздавайки картони на Делев и Иршак.

Последва директен обстрел на Камбуров, но Стаховяк успя да боксира. В 59' пък Спас Делев направи феноменален пробив отляво, нахлу в наказателното поле и пробва удар. Топката рикошира в защитник, последва разбъркване, но топката в крайна сметка беше изчистена.

В 61' пък Чунчуков беше изведен абсолютно сам срещу Господинов, но младият таран не успя да преодолее вратаря - все още 0:2.

В следващите минути двубоят позагуби от своя интензитет, като Ботев предпочете да се брани и да заложи на двата гола аванс. "Смърфовете" овладяха играта в центъра и натискаха своя съперник, но в заключителните 15 метра на атаката домакините така и не измислиха начин да преодолеят отбраната на своя съперник - 0:2 краен резултат. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички