Ботев Пловдив надхитри Локомотив Пловдив в достойно зрелищен сблъсък, взе исторически превес


Ботев Пловдив надхитри Локомотив Пловдив в достойно зрелищен сблъсък, взе исторически превес
Снимка: Kiril Bekyarov / LAP.bg

7923 0

Ботев Пловдив победи с 2:1 Локомотив Пловдив в голямото градско дерби от кръга в Първа лига. То се игра на базата на "канарчетата" в Коматево и предложи зрелищен футбол на своите привърженици.

Това бе двубой номер 114 в това съперничество, като победата бе важна в исторически план за Ботев, тъй като вече има повече успехи от своя съперник - 41 срещу 40. Победата обаче не дойде никак лесно, а развоят можеше да бъде различен, ако при 0:0 в 57-ата минута Димитър Илиев бе вкарал дузпата, която изпълни.

В последния четвърт час от редовното време стана най-интересно. В рамките на 10 минути Тодор Неделев даде две чудесни асистенции, с които "канарчетата" поведоха с 2:0. Първо Виктор Генев засече с глава центриране от ъглов удар, а след това дебютантът Джак Лане, появил се съвсем малко преди това от пейката, получи страхотен извеждащ пас, задържа топката добре и вкара между краката на вратаря.

През първото полувреме на два пъти двубоят бе прекратяван. Бе обяснено, че от агитката на Ботев е била изстреляна ракета към тази на Локомотив. Това провокира феновете на "смърфовете" да срежат оградата и да опитат да нахлуят, но те бяха успокоени и от капитана Илиев.

Следващото изпитание за Ботев Пловдив е шампионатно гостуване на ЦСКА 1948 в петък, 11-и март. Локомотив Пловдив пък посреща у дома Берое в следващия кръг, като мачът ще се състои на 13 март (неделя).

СЪСТАВИ

Ботев Пловдив: 1. Георги Аргилашки, 3. Па Конате, 4. Виктор Генев, 6. Дилан Мертенс, 8. Тодор Неделев, 9. Мохамед Брахими, 10. Емануел Току, 11. Антоан Бароан, 15. Джеймс Етоо, 18. Самюел Супрайен, 22. Реда Рабей

Локомотив Пловдив: 71. Лукас Редер, 5. Мартин Паскалев, 20. Милош Петрович, 4. Кристиан Гомис, 6. Емил Янчев, 7. Парвиз Умарбаев, 19. Александър Василев, 9. Бирсент Карагарен, 10. Венсан Марсел, 14. Димитър Илиев, 99. Преслав Боруков

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ БОТЕВ ПЛОВДИВ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ ОТ ПЪРВА ЛИГА?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 8-ата минута се стигна до отлична ситуация за гол пред една от двете врати. Центриране от тъчлинията доведе до груба грешка в отбраната на Ботев. Топката се оказа на пътя на Умарбаев в наказателното поле, но от много близо той не успя да уцели вратата и прати топката твърде нависоко.

Малко повече от 20 минута след първия съдийски сигнал се стигна до грозни сцени. Фенове на Локомотив (Пловдив) срязаха оградата и тръгнаха да си освобождават място, за да нахлуят. Към полицията се присъедини и капитанът Димитър Илиев, който опита да охлади страстите.

Минути след това сцените се повториха и мачът бе прекъснат за втори път от Георги Кабаков. Оказа се, че ракета от привържениците на Ботев към тези на Локомотив е провокирала запалянковците.

В 42-рата минута Бирсент Карагерен се отличи със страховит изстрел от много далечна дистанция. Той се оказа много силен и плътен, но мина с много малко над напречната греда на Аргилашки, който все пак сякаш щеше да се намеси, ако ударът бе в очертанията.

В 3-ата минута от добавеното време Тодор Неделев стреля отдалеч, а Редер спаси, избивайки топката. Тя отиде на пътя на Антоан Баран, който с атрактивен ножичен изстрел я прати в мрежата. Красивият гол бе отменен правилно заради засада.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първите минути от втората част бяха на много високи обороти и двата тима направиха няколко атаки една след друга. Въпреки това не се стигна до по-чиста ситуация за гол и резултатът остана непроменен.

Умарбаев, Боруков и Димитър Илиев участваха в отлична комбинация от пасове, а първият се оказа на върха на атаката при извеждащото подаване. Там Георги Аргилашки закъсня, Умарбаев чукна топката преди него и така стражът събори играча на Локо и породи дузпа.

Капитанът Димитър Илиев изпълни с традиционния си подскок, но ударът му бе много слаб и неправилно пласиран, като Аргилашки не бе заблуден и спаси дузпата.

В 68-ата минута изчистена топка след ъглов удар попадна на пътя на Рабей, който стреля от въздуха, намирайки я по превъзхуден начин, но ударът бе пласиран право в Редер, който спаси.

74' - 1:0! Центриране от ъглов удар на Тодор Неделев намери Виктор Генев и бранителят отправи неспасяем удар с глава, с който откри резултата.

84' - 2:0! Джак Лане бе изведен по чудесен начин от Тодор Неделев - и се оказа в наказателното поле на съперника, където добре задържа топката, доближи вратаря и мушна топката между краката му. Това бе първият гол на Лане в официален мач за отбора.

89' - 2:1! След статично положение топката застана на пътя на Димитър Илиев, който от наказателното поле с прецизен изстрел я насочи в мрежата на опонента, без да остави шансове на Аргилашки.

ПРЕДИ БОТЕВ ПЛОВДИВ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ

Изненадващо на фона на последните един-два сезона или не, но през тази кампания Ботев се справя далеч по-добре от градския си съперник. Това се потвърди и след подновяването на футбола в България през 2022-ра година. Ботев записа победа (над Арда с 2:0) и равенство (с Берое 1:1), докато Локомотив загуби от Левски (1:2), победи трудно с 1:0 Царско село и отпадна за Купата на България след загуба с 0:2 от ЦСКА.

Към момента "канарчетата" са трети в класирането, но изостават на цели 11 точки от втория ЦСКА и съответно на 15 от лидера Лудогорец. Черно море дебне зад тях с пункт по-малко. Локомотив Пловдив пък влиза в мача от 8-ата позиция с 28 точки - 8 пасив от градския си опонент.

Двата тима играят равностойно в директните двубои, като за последните пет са си разменили по една победа и са завършили наравно цели три пъти. Няма как да не отбележим обаче един от най-крещящите резултати в това съперничество, след като през миналия сезон Локо успя да разбие с 6:0 Ботев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички