Защо се случи срамът в мача с Англия и как НКП предлага да се бори хулиганството?


Защо се случи срамът в мача с Англия и как НКП предлага да се бори хулиганството?
Снимка: БГНЕС

1308 0

От Националния клуб на привържениците на Левски дадоха своя коментар върху проблемите с футболното хулиганство у нас и за расисткия скандал на мача България - Англия. На специална пресконференция по двете теми говориха председателят на НКП Степан Хиндлиян и членът Димитър Костадинов.

"Знаете, че подвиквания и жестове е имало от всички части на стадиона. Факт е, че фокусът на вниманието бе срещу момчетата, защото те бяха като група и излязоха като група. С Англия вниманието целенасочено беше фокусирано към определена група. Имаше подвиквания от всички сектори, включително и от чичковци, чоплещи семки в сектор "А", които не са толкова толерантни", заяви Хиндлиян.

"Не отричам това, което се е случило, но не може проблемът да бъде решаван едностранчиво. Ходите на мачове на юношите и знаете там какво е поведението на родителите. След мача с Англия обвиниха хора, че са показали среден пръст в деня, в който вицепрезидентът показа такъв. Не може да се вменява изцяло отговорност на фенклубовете, защото има дълбоки причини за това, което се случва. Немалка част от привържениците не знаят какво е забранено и какво не. Част от инцидентите се случват с момчета, които идват само за големи европейски мачове и те вадят стари знамена. Трябва да се работи с тях. Те не знаят кои са забранените символи", допълни той.

"Не съм сигурен, че законът за футболното хулиганство е добър. Той е така направен, че практически дава възможност на полицейския орган да си избере кой иска да накаже под някаква форма. Този закон е напълно рестриктивен и скалъпен набързо, но сега се прилага. Създава се впечатление, че ние сме една изключително мощна организация, едва ли не държава в държавата, което е смехотворно", категоричен бе шефът на организираните "сини" фенове.

Той разясни още, че със съмишлениците му са разработили предложения за постигане на договорености с Левски за дългосрочна работа. "Тези предложения ги внесохме в ПФК Левски. Те бяха изпратени до изпълнителния директор и собствениците на дружеството. За съжаление, все още нямаме отговор на тези предложения. В този документ до голяма степен е обяснен проблемът от наша гледна точка. Дали сме нашето виждане за този проблем от опита, който имаме по стадионите. Проблемът с футболното хулиганство не може да бъде решен едностранчиво и с репресивен подход", посочи той.

"След поредица от инциденти се стигна до подход от привържениците и полицията, че нещата не могат да продължават така. Започна диалог. Беше много трудно. С взаимни отстъпки и компромиси се стигна до решение. Голяма част от хората са на мнение, че не трябва да се комуникира с полицаите. Но ние сме убедени, че без комуникация нещата няма да се получат. В резултат на това инцидентите бяха сведени до минимум. Огромната част от нашата дейност е популяризиране на левскарството и превенция. За много малко неща сме получавали минимална подкрепа от Левски. Без воля на държавните институции и мъжете, които ги управляват, това можем да постигнем с нашите усилия. На база нашия опит смеем да твърдим, че можем да се справим с футболното хулиганство”, завърши Хиндлиян. А защо според него английският модел за превенция е неприложил у нас вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички